Na zeven jaar ontwikkelen brengt Monforts Werkzeugmaschinen de hybride draaimachine RNC 400 Laserturn naar de markt. Draaien en laserharden in één opspanning. Dat is wat de markt vraagt, aldus de machinebouwer vlak over de Duitse grens bij Roermond. Doorlooptijdverkorting en de mogelijkheid om lokaal te harden zijn de twee voordelen van deze hybridetechnologie.

Extruder-schroef in enkele minuten harden direct na het draaien

Vorige week liet Monforts Werkzeugmaschinen de Laserturn zoals die vanaf het voorjaar geleverd wordt, zien. Na het draaien kunnen de werkstukken lokaal met een diodenlaser worden gehard. Niet door en door, maar tot ongeveer 2 mm diep. Dat is volgens de machinebouwer voor veel toepassingen meer dan voldoende. Bij sommige applicaties biedt dit zelfs voordeel omdat er minder warmte in het onderdeel komt. Bij vertandingsapplicaties behoudt het materiaal grotendeels de taaiheid, terwijl alleen de top waar de belasting het zwaarst is, wordt gehard. De winst van deze hybridemachine zit met name in de aanzienlijk kortere doorlooptijd en besparing op vooral logistieke kosten. Hierdoor bedraagt de ROI volgens de fabrikant ongeveer 1 jaar.

Laserondersteund draaien

Monforts Werkzeugmaschinen is samen met het Fraunhofer IPT al langere tijd bezig met de hybridetechnologie draaien en laserbewerken. De keuze voor het draaien en harden is gemaakt omdat daar het meest naar gevraagd wordt. Dit zou ongeveer 80 procent van de markt willen. De andere applicaties, zoals het laserondersteund draaien van keramiek, zullen in de toekomst volgen. Op dit vlak is recent een doorbraak bereikt door het laserondersteund draaien van zirkoonoxide met een oppervlakteruwheid die vergelijkbaar is met slijpen.

UniCen 1000

Een andere noviteit op de Metav was de UniCen 1000 met een werkstuklengte van nu maximaal 2500 mm. Dit machinetype is een 5-assig draaifreescentrum. Monforts Werkzeugmaschinen reageert hiermee op de markt die steeds grotere werkstukken in één opspanning wil draaien en frezen. Deze machine is onder andere geschikt voor het bewerken van nikkellegeringen, onder andere uit de turbineindustrie. Op de AMB in Stuttgart (september dit jaar) komt men ook met een UniCen 750. Deze kan werkstukken tot 750 mm diameter draaien en 5-assig frezen.

In het april digimagazine verschijnt een uitgebreid artikel over de hybridetechnologie. Neem een gratis abonnement.

 

Meer informatie

Monforts Werkzeugmaschinen

BMT Machine Tools

 

Pin It on Pinterest