laser event

Welke richting gaat additive manufacturing op? En vooral: welke ontwikkelingen zijn er op lasergebied die de nieuwe productietechnologie helpen door te breken in de maakindustrie? Dat zijn twee belangrijke vragen op het 7e Industrial Laserevent aan de TU Twente. Bezoekers zullen die dag ook ervaren dat de laser een veel grotere rol gaat spelen in de maakindustrie dan laagopbouw van producten alleen.

[quote float=”right”]Ontmoeting onderzoeks- en praktijk-wereld op 15 april[/quote]

Het Industrial Laserevent, dit jaar op 15 april, heeft zich ontwikkeld tot hét laserevent in de Benelux waar wetenschappers, technologieleveranciers en de maakindustrie elkaar ontmoeten en trends worden geschetst waarin de technologie zich ontwikkeld. Hoewel additive manufacturing volop aandacht krijgt, zijn er nog meer toepassingen van de laser die aan bod komen. Aan de discussietafels komen onderwerpen ter sprake als microbewerken met de laser, het laserbewerken van composieten, procesmonitoring maar ook indirecte thema’s zoals laserveiligheid en procesmonitoring.

LIFT-project

In de ochtend geeft professor Bert Huis in ‘t Veld van de Universiteit Twente een overzicht van de stand van zaken met betrekking tot laser induced forward transfer (LIFT). Dit is een nog relatief nieuwe technologie om vaste materialen te positioneren. Normaal printen laserprinters vloeibare materialen of inkt. Met LIFT kunnen stoffen ook in hun vaste fase worden geprint. Hiervoor gebruikt men ultrakorte pulslasers (nano- en femtoseconde lasers). Typische spotgroottes zijn rond de 10 µm en het materiaal wordt nauwelijks beschadigd. Toepassingen zijn bijvoorbeeld het printen van elektronica, displays maar ook medische applicaties, bijvoorbeeld het printen met cellen.

Additive manufacturing

‘s Middags praat professor Jean Pierre Kruth van de KU Leuven de deelnemers aan het Industrial Laserevent bij over recente ontwikkelingen in additive manufacturing zoals dat sinds enkele jaren volop in de belangstelling staat in de industrie. Kruth en zijn team in Leuven hebben eind jaren tachtig mee aan de basis gestaan van de huidige ontwikkelingen. Professor Kruth gelooft sterk in de combinatie van additief en subtractief vervaardigen. Uit deze combinatie kan een optimaal productiesysteem voorkomen, bijvoorbeeld voor het microbewerken van precisiecomponenten. Een van de recente ontwikkelingen waar de onderzoeksgroep in Leuven aan werkt is het verbeteren van de oppervlaktekwaliteit van lasergesmolten componenten. Door na het opbouwen van enkele lagen de bovenste te hersmelten, verbetert de oppervlakteruwheid van 12 µm naar 1,5 µm, terwijl de porositeit nog verder afneemt ofschoon deze in de praktijk nauwelijks een probleem oplevert.

 

Onderdeel van het Industrial Laserevent zijn labdemo's.
Onderdeel van het Industrial Laserevent zijn labdemo’s.

Lasertoepassing bij Bosch Transmission

De hedendaagse praktische inzet van lasertechnologie komt aan bod in de inleiding van Andreas Birnesser, die laat zien op welke manier Bosch Transmission Technology de laser inzet. Verder pitchen de drie finalisten voor de Laserinnovatieprijs. De overgebleven kandidaten voor deze prijs zijn Rodomach Speciaalmachines uit Deventer, Apex Europe uit Hapert, IMS uit Almelo, Urenco uit Almelo en Holga en Intermeco uit Doetinchem. Van deze zes zullen er drie in de finale tegen elkaar gaan pitchen. Deze bedrijven onderscheiden zich door succesvolle innovatieve toepassingen van lasertechnologie.

Het 7e Industrial Laserevent vindt op 15 april plaats, van 9.00 tot 18.00 uur. Er is tevens een bedrijvenmarkt waarop zich zowel bedrijven als kenniscentra presenteren. Tot die laatste groep behoort onder andere Vito’s Lasercentrum in het Vlaamse Mol, dat onder meer ervaring heeft met het lasercladden van metalen. Ook vinden er demonstraties plaats. Zo is er een labdemo additive manufacturing.

Kijk hier voor meer informatie over het Industrial Laserevent 2014.

Pin It on Pinterest