Starrag

De Zwitserse machinebouwgroep Starrag heeft de eerste Starrag BTP 5000/2 in Australië geleverd. Dit bewerkingscentrum voor titanium vliegtuigonderdelen gaat de komende twintig jaar dienst doen bij BAE Systems Australia. Starrag maakt ook onlangs bekend dat de orderintake met 17 procent is toegenomen en dat men optimistisch is over het lopend jaar, ondanks achterblijvende verkopen.

[quote float=”right”]Ondanks achter-blijvende order intake positief over 2014[/quote]

BAE Systems Australia is een dochter van de Britse vliegtuigbouwen BAE. De Zwitserse machine is de eerste van dit type die in het zuidelijk halfrond wordt verkocht. De komende twintig jaar wordt de machine ingezet voor de productie van titanium onderdelen voor de JSF 35 Lightning II, in Nederland kortweg JSF genoemd. In Adelaide worden op de machine 722 sets van telkens 30 verschillende onderdelen gefreesd voor de verticale staartvin. Het gaat hier om 4 meter lange onderdelen, tot 80 centimeter smal en slechts 50 mm dun, complex gevormd. Deze onderdelen moeten op 30 µm precies gefreesd worden. De Starrag BTP 5000/s is een speciaalmachine van Starrag, aangepast voor het frezen van dit soort componenten uit titanium. De machine is voorzien van twee dubbele zwenkkoppen. Op die manier verhoogt Starrag de productiviteit omdat twee onderdelen tegelijkertijd gefreesd worden. De zwenkkoppen bevatten beide een A- en C-as voor het 5-assig bewerken van de onderdelen. Starrag bouwt dit type machine voor pallets met een lengte van 4500 tot maximaal 8000 mm.

Optimistisch over 2014

Starrag is overigens optimistisch over dit jaar. Het bedrijf heeft in januari de nieuwe fabriek in India geopend. Starrag is de eerste Europese machinebouwer die deze stap zet. Frank Brinken, ceo, zei hierover op de EMO 2013 nog dat hij India als het nieuwe China ziet. Deze investering, waar men medewerkers gaat opleiden volgens het meester-gezel principe, ziet hij dan ook als een lange termijn investering. Een van de merken binnen de groep, WMW, heeft bij de opening een machinelijn gelanceerd die speciaal voor de Indiase markt is ontwikkeld.

Frank Brinken
Frank Brinken is begin dit jaar afgetreden als CEO na 9 jaar. Hij is toegetreden tot de raad van commissarissen.

Toename nettowinst

Vorig jaar heeft Starrag de netto winst zien toenemen tot 13,5 miljoen Zwitserse franken (4 procent plus) en de orderinstroom nam met 17 procent toe tot 425 miljoen franken. Afgezet tegen de daling van de wereldwijde vraag noemt Starrag dit een “indrukwekkende” prestatie. De omzet steeg met 2 procent tot 391 miljoen franken, met name te danken aan de acquisitie van Bumotec in 2012. Over het lopend fiscaal jaar is men optimistisch. Het voorbije jaar 2013 gold als een overgangsjaar, dit jaar moeten de vruchten worden geplukt van de herstructureringen en overnames . De orderintake in de eerste maanden van het nieuwe jaar blijft tot nog toe echter achter bij de verwachtingen.

 

Meer informatie

Starrag

SHT Benny van Haver (vertegenwoordiging Benelux, sht-benny.van.haver@pandora.be )

Pin It on Pinterest