Fablab Maastricht

Een van de eerste projecten op de Nederlandse editie van Kickstarter is een draagbare 3D printer die Floris Hoff samen met het FabLab Maastricht heeft ontwikkeld.

Deze printer is geïntegreerd in een koffertje en kan zo mee het vliegtuig in. De volgende stap die de er aan komt, is een speciale MKB-printer die grotere producten kan printen. Bij het FabLab Maastricht zelf heeft men onlangs de eerste producten geprint van brons en glas.

Succesvolle testen 3D printen glas en koper

De ontwikkelingen op het vlak van 3D printen gaan snel. Dat illustreert de ontwikkelingen bij het FabLab Maastricht. Floris Hoff heeft samen met het fablab een draagbare 3D printer ontwikkeld, die nu onder de merknaam By Flow op de markt komt. En dat gebeurt via een Kickstarter project. Binnen zes weken moet duidelijk zijn of er voldoende geld kan worden opgehaald om de eerste serie printers te bouwen. De printer is als hij is opgevouwen niet groter dan een aluminium aktekoffertje en weegt ongeveer 8 kilo. Binnenin zijn nauwkeurige onderdelen gebruikt die de printer voldoende stabiliteit bieden om kunststoffen op een printbed van 20 bij 22 cm en 16 cm hoog in laagdiktes van 0,15 mm te printen.

Brons en glas

Fablab-koperklei2
Een van de eerste proefstukken, geprint van koper en klei, waarna de klei (die als bindmiddel dient) in de oven wordt weggebrand.

Bijzonder is dat de printer By Flow met een aangepaste kop ook andere materialen dan de bekende kunststoffen kan printen. Zo heeft het FabLab Maastricht de eerste producten van brons en glas geprint. Frits Hoff, directeur: “De bronskorrels worden gebonden in de klei, net als het glas of keramiek. De klei bak je naderhand weg in de oven waarna je een bronzen of een glazen product overhoudt.” De technologie is nog niet productierijp, maar dat het haalbaar is, heeft men in Maastricht aangetoond. Voor deze materialen zorgt men ervoor dat het printbed volledig stilstaat tijdens het 3D printen. De bronsklei is een materiaal uit de kunstwereld; het glas is getest op verzoek van een glasfabriek.

Trainingen op Chemelot

Het FabLab start eerdaags ook trainingen op Chemelot, de chemiecampus in Zuid-Limburg. Deze training richt zich op bedrijven die meer willen weten over mass customisation en open innovatie. Daarnaast komt er eerdaags een speciale MKB-printer op de markt, eveneens gebaseerd op de FDM-technologie. Deze kan dan echter grotere werkstukken printen, tot een afmeting van 50 bij 50 centimeter in kunststof.

 

Meer informatie

By Flow

FabLab Maastricht

1 gedachte over “Fablab Maastricht: koffer 3D printer en MKB-printer

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest