Het Fraunhofer IPA bouwt momenteel samen met Daimler een proeffabriek in Stuttgart waarin de mogelijkheden van Industrie 4.0 ten volle worden getoond. De lopende band wordt vervangen door intelligente aansturing van modules die volledig zelfstandig hun weg vinden door de fabriek. Medewerkers krijgen via Google glass real time instructies. Het Fraunhofer IPA heeft daarnaast samen met onder andere HP inmiddels Virtual Fort Know gebouwd, een veilige cloudomgeving voor de industrie. Hier kunnen bedrijven al de eerste apps downloaden.

Google wil robot-platform bouwen

Professor Thomas Bauernhansl, hoofd van het Fraunhofer IPA in Stuttgart, was vorige week al opnieuw de keynote spreker op het MAV Innovationsforum. Deze innovatiedag voor de verspanende industrie wordt jaarlijks georganiseerd door het Duitse vakblad MAV. Vorig jaar was Bauernhansl ook de keynotespreker, wat aangeeft hoe sterk de industrie in Duitsland met dit thema bezig is. Deze week wordt dat ook weer duidelijk op de Hannover Messe (nog tot en met 11 april).

MES en ERP verdwijnen

Industrie 4.0 gaat zaken ingrijpend veranderen, voorspelde de IPA-baas op het innovatieforum. Hij verwees onder andere naar de recente aankoop door Google van enkele spelers uit de robotindustrie. Thomas Bauernhansl denkt niet dat Google geïnteresseerd is in het bouwen van robots. “Ze willen een besturingssysteem bouwen dat onafhankelijk is van de robothardware.” Functionaliteiten voor een robot haal je straks bij Google vandaan, ongeacht of je met een Kuka, Fanuc of ander merk robot werkt. “Google verdient geld doordat je functies via het internet koopt.” Industrie 4.0 is dan ook veel meer dan alleen een paradigmaschift in automatisering: het gaat businessmodellen op zijn op zetten. Dat geldt ook voor de verspanende industrie. Niet voor niets is DMG Mori deze week op de wereldbeurs in Hannover aanwezig met Celos, de nieuwe interface die vanaf deze maand wordt uitgerold. Verschillende apps van DMG Mori worden getoond op de beurs. Als je het verhaal van Bauernhansl goed beluistert, is het de vraag of dit de weg is die straks alle machinebouwers gaan bewandelen. Zijn de apps machinefabrikant gebonden of gaan we juist naar een open marktplaats?

virtual fort knox
Zo ziet de (experimentele) appstore in Virtual Fort Knox er uit.

Op Virtual Fort Knox staan al de eerste apps van derden. Informatietechnologie gaat voorgoed veranderen, benadrukte hij nogmaals: “De automatiseringspiramide zoals we die nu kennen verdwijnt. Op termijn verdwijnen MES- en ERP-systemen en gebruiken we softwareservices die rechtstreeks met een machine of een cel communiceren doordat we real time data gebruiken.” Daarmee verdwijnen de interfaceproblemen van nu. In Virtual Fort Know kun je bijvoorbeeld al apps voor OEE-metingen downloaden, maar ook een Kaizen-app.

Medewerker krijgt via Google glass realtime instructies

Fabriek met Daimler

De fabriek die samen met Daimler wordt gebouwd, demonstreert wat mogelijk is. De lopende band en de takttijd van een bepaalde bewerking worden losgekoppeld, voor het eerst sinds Henry Ford een eeuw geleden de lopende band introduceerde. Elke productvariant volgt in deze fabriek zijn eigen route door de fabriek. De realiteit wordt continu vergeleken met het virtuele uitgangsmodel en aan de hand daarvan leert het systeem zichzelf bij te stellen. Dat gaat tot op het niveau van een medewerker die bepaalde handelingen uitvoert. Thomas Bauernhansel: “We volgen met camera’s de bewegingen en maken een digitale schaduw van de medewerker. Real time analyseren we de bewegingen en vergelijken dit met de ergonomisch beste manier van bewegen. Via Google Glass geven we de medewerkers dan real time instructies. Je leert dan tijdens het werken. Augmented reality helpt mensen steeds beter te worden.”

 Foto boven: Siemens

Pin It on Pinterest