Bij de Duitse toeleverancier F&J Krüth in Solingen staan inmiddels zeven 5-assige lasers van Mikron, voor het structureren van matrijzen.

Het familiebedrijf combineert op een slimme manier de moderne lasertechnologie met het vakmanschap van etsgraveren en weet daarmee de voordelen van beide technieken maximaal te benutten.

 

Dat zijn vader samen met diens broer eind jaren zestig het graveerbedrijf zijn gestart in Solingen, is niet verwonderlijk als je bedenkt dat het graveren van ornamenten op messen en scharen een typisch Duits handwerk was dat je wel meer tegenkwam in de regio rond Solingen. Later is dat handwerk uitgebreid naar het bewerken van spuitgietmatrijzen. Via chemisch etsen brengen de 70 medewerkers structuren aan in de matrijzen, die je later terugziet op de kunststof spuitgiet producten.

Laser: hogere reproduceerbaarheid

Het etsgraveren heeft vandaag de dag eigenlijk twee grote nadelen. Het is een handwerk, terwijl met name de automobielindustrie voor interieurdelen links en rechts exact dezelfde structuur verlangt. Daarnaast zijn de mogelijkheden om 3D structuren te maken beperkt in gebogen gereedschappen. Bij F&J Krüth combineert men daarom het oude handwerkvak met moderne lasertechnologie.  Stefan Krüth, die tegenwoordig het bedrijf leidt: “De CAD-data verwerken we via mapping tot een complete oppervlaktestructuur. We kunnen met onze software virtueel retoucheren, structuren beoordelen, bijsnijden. Daarna brengen we speciale etslak op de matrijs aan, brengen met de laser in deze lak de structuur aan en etsen dan de matrijs.”  Waar de laser de lak heeft weggehaald, wordt de structuur in de matrijs geetst. Dat gebeurt relatief snel. In een half uur is het etsen afgerond. Afhankelijk van de structuur die een klant wil, wordt dit proces herhaald om eventueel 3D structuren aan te brengen.

 

Lees het hele artikel in het DigiMagazine

Pin It on Pinterest