Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, M2i en NanoNextNL hebben een plan ingediend bij de topsector HighTech Systemen en Materialen om onderzoek te doen naar materialen voor additive manufacturing. Het gaat dan onder andere om keramiek en metaal. Materialen staan vandaag en morgen ook centraal op de tweede editie van Materials in Veldhoven. Veel aandacht is er voor materialen voor 3D printen.

[quote float=”right”]Materialenbeurs bestrijkt breed spectrum: van metaal tot biomaterialen[/quote]

Hoewel de materialenbeurs van het Mikrocentrum een veel breder gebied bestrijkt, is er dit jaar zeker aandacht voor materialen voor additive manufacturing. Terecht, vindt Ardi Dortmans, programmamanager materiaaltechnologie bij TNO. “In ons onderzoek komen in rap tempo materialen voor additive manufacturing bij met name metaal en keramiek.” Met de onderzoeksaanvraag willen de partijen budget krijgen om enerzijds onderzoek te doen naar procesontwikkeling, anderzijds naar meer constructieve regels voor het toepassen van materialen in de nieuwe technologie. Dortmans mist bijvoorbeeld aandacht voor biomaterialen.

Polymeren

Ed Rousseau, business development manager bij Chemelot Campus en Cyriel Mentink, manager Chemelot Innovation and Learning Labs, houden woensdag 16 april op Materials een lezing over de bestaande materialen voor 3D printen – met name dan polymeren – en de ontwikkelingen op korte, middellange en lange termijn. Jules Harings van Maastricht University al in zijn lezing aangeven welke stap nodig is om het 3D printen van kunststoffen door te ontwikkelen naar de echte productiewereld. Volgens hem ontbreekt de 4e dimensie, tijd. Tot nog toe zijn de 3D geprinte kunststof onderdelen immers niet bestand tegen zware belasting.

 

3d printer
De draagbare 3D printer die door het FabLab Maastricht is ontwikkeld.

Metalen en keramiek

Roeland Coumans, directeur van Ceradure / Dentinno, belicht juist de metalen die er al zijn voor selective lasermelting (SLM) een van de meest gebruikte technieken voor additief vervaardigen van metalen componenten. Hij gaat donderdag 17 april ook in op de combinatie van materiaal en nabewerking om een beter resultaat te krijgen. Michiel de Bruijcker van Formatec Ceramics spreekt op de tweede beursdag vanuit de nieuwe dochteronderneming Admatec Europe over de markt voor 3D geprinte keramische componenten. Frits Hoff van FabLab Zuid-Limburg presenteert er tot slot een interessante ontwikkeling die eerder al op RapidPro te zien was, een draagbare 3D printer. Deze is gebouwd in een draagbaar koffertje en print dankzij de verwisselbare printkop niet alleen ABS, PLA en nylon ook materialen zoals biorubber, keramiek en chocola. Binnenkort komt het FabLab Zuid-Limburg met een versie naar buiten die werkstukken van 50 bij 50 bij 50 cm print.

Meer informatie

Materials 2014 vindt vandaag, woensdag 16 april, en morgen, donderdag 17 april plaats in Koningshof (Veldhoven) en is gratis toegankelijk. Meer informatie: Materials 2014. Op de beurs presenteert Materia 100 van de meest inspirerende en innovatieve materialen en er is grapheen lounge (standnummer 73) waar men met experts kan discussieren over dit materiaal van de toekomst. Het Mikrocentrum organiseert 5 juni de Dutch Graphene Conference in Nijmegen.

Pin It on Pinterest