De rol van 3D printen blijft in de luchtvaartindustrie vooralsnog beperkt tot het maken van spareparts. Deze conclusie trekken managers van luchtvaartonderhoudsbedrijven in de jaarlijkse MRO-studie door consultancybureau Oliver Wyman.

[quote float=”right”]MRO-bedrijven minder optimistisch over 3D printen[/quote]

3D technologie is een van de topics uit hert jaarlijkse onderzoek onder top executives, inkoopmanagers en engineers van de grootste bedrijven ter wereld die zich bezighouden met onderhoud van vliegtuigen. “Terwijl 3D printen in elke industrie het potentieel in zich heeft om bestaande, sectorspecifieke technologie te verdringen, geven de resultaten van deze studie aan dat in de MRO-business men verwacht dat OEM’ers manieren vinden om zich te beschermen tegen nieuwkomers met adaptieve technologie”, zegt Chris Spafford, die het onderzoek voor Oliver Wyman heeft uitgevoerd.

Niet voor high end onderdelen

60 procent van de ondervraagden ziet het belangrijkste voordeel van 3D printen het reduceren van kosten van reserve-onderdelen. Iets meer dan de helft (54 procent) verwacht dat deze technologie de voorraden aan spareparts kan verkleinen. Slechts 40 procent denkt dat de technologie mogelijkheden biedt voor hoogwaardige onderdelen uit een vliegtuig. Dit zijn eigenlijk wel opvallende uitkomsten, omdat juist de vliegtuigbouwers en fabrikanten van vliegtuigmotoren heel sterk inzetten op additive manufacturing. GE wil komend jaar al de eerste vliegtuigmotoren in de lucht hebben met 3D geprinte onderdelen. Blijkbaar zien de onderhoudsbedrijven dit minder snel gebeuren.

Onderhoud terug naar de VS

Een ander opvallende conclusie in het onderzoek is dat juist Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bezig zijn om onderhoud terug te halen naar de VS. Ze zijn bereid hiervoor een hogere prijs te betalen: 60 procent van de maatschappijen wil 5 procent extra betalen; 20 procent is zelfs bereid tot 15 procent meer te betalen als het onderhoud in de VS wordt uitgevoerd. Hier zullen de machinebouwers blij mee zijn, want dat betekent dat er komende tijd verder geïnvesteerd gaat worden in het versterken van de maakindustrie in de VS.

 

Pin It on Pinterest