Rapoid.Tech

Op de Metav kregen bezoekers al een voorproefje van Rapid.Tech, de beurs die medio mei in Erfurt plaatsvindt.

Is additive manuacturing echt een game changer voor de industrie? Die vraag zal op de 11e editie van Rapid.Tech 2014  aan de orde worden gesteld door sprekers van onder andere Siemens, Roland Berger Strategy Consultants, DMG Mori en grote spelers uit de luchtvaart- en medische industrie. Een antwoord staat al vast: wil 3D printen een game changer worden, is standaardisatie absoluut noodzakelijk.

Bezoekers van de Metav kregen alvast een voorproefje van de beurs in Erfurt, die zich in al die jaren heeft ontwikkeld tot een hoogstaand evenement op het vlak van technologie waarmee ontwikkel- en productiecycli versneld worden. Op de beurs zelf bieden zo’n 75 exposanten een completer beeld van de huidige stand van zaken. Dit jaar zijn er eveneens meer dan 60 presentaties, simultaan vertaald in Engels en Duits.

Rapid.Tech
Lasersmelten is een van de technieken die belicht worden op Rapid.Tech.

Standaardisatie noodzakelijk

De keynnote lezing op de eerste beursdag (14 mei) komt van Siemens, dat onlangs een aantal journalisten de kans gaf om te zien hoe additive manufacturing voet aan de grond krijgt in onder andere de energiedivisie van het concern. In deze lezing komen niet alleen de mogelijke toepassingen aan bod, maar zal de sprekers van Siemens ook nadrukkelijk ingaan op de noodzaak tot standaardisering. Standaardisering wordt momenteel gezien als een van de grootste uitdagingen waar zowel de machinebouwers als fabrikanten van materialen voor staan. Dat zal ook Bernhard Langefeld betogen op Rapid.Tech. De consultant van Roland Berger gaat in op de resultaten van het onderzoek naar het marktpotentieel van 3D printen van metaal dat enige tijd geleden werd gepresenteerd.

Machinetechnologie

Rapid.Tech 2014 biedt eveneens een podium aan de fabrikanten van machines voor het additief vervaardigen van zowel kunststof als metalen componenten. Friedemann Lell van Sauer gaat in op de hybridemachine die deze DMG Mori dochter heeft ontwikkeld. Oliver Kessling presenteert de Freeformer, een heel nieuw concept dat spuitgietmachinefabrikant Arburg later dit jaar op de markt wil brengen.

Rapid-Erlangendraadstructuur03-15-2014Sectorgerichte fora

Het tweedaagse evenement in Erfurt biedt bezoekers na deze keynotelezingen sectorspecifieke fora: luchtvaart, medische technologie en een constructeursdag (op donderdag 15 mei(. Op het luchtvaartforum spreekt onder andere Dieter Schwarze van SLM Solutions over de materieeleigenschappen van Inconel 718 voor lasersmeltmachines. Marius Lakomiec van MTU Aero Engines presenteert een lezing over serieproductie van onderdelen voor vliegtuigmotoren via additive manufacturing. Het forum over medische toepassingen wordt geleid door Ralf Schumacher van de Fachhochschule Nordwestschweiz, die eind verleden jaar al opmerkte dat in de medische industrie additive manufacturing de hypefase al lang is gepasseerd. Tijdens de constructeursdag gaan sprekers met name in op de nieuwe spelregels voor constructeurs als ze voor additive manufacturing gaan ontwikkelen. Hierin komen onder andere thema’s aan bod als topologie, belastingen van sandwichdelen en fijngietwerk.

 

Meer informatie

Rapid.Tech vindt op 14 en 15 mei plaats in de Messe Erfurt, waar op 15 en 16 mei de consumentenbeurs voor 3D printen FabCon 3.D doorgaat. Hier vind je alle info over het congresprogramma en de kosten van deelname.

 

1 gedachte over “Rapid.Tech 2014 stelt 3D printen als productietechniek centraal

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest