ultra-precisie verspanen

Om freesdelen te vervaardigen met optische oppervlaktekwaliteiten, is het verspanen met monokristallijne diamant gereedschappen noodzakelijk. Daarmee kun je zelfs geometrieën frezen die met polijsten niet realiseerbaar zijn. Op 9 september organiseert het Fraunhofer IPT een seminar over dit onderwerp.

Fraunhofer IPT belicht alle aspecten van ultra-precisie verspanen

De hele dag bij het Faunhofer IPT in Aken staat in het teken van ultra-precisie verspanen van optische componenten en microstructuren. Toepassingen van dergelijke producten vind je niet alleen in de halfgeleider industrie, maar in toenemende mate ook in de medische toelevering.

 

Tooling, techniek en programmeren
De themadag start met een overzicht van de huidige diamantgecoate gereedschappen en de productie hiervan. In het tweede blok wordt dieper ingegaan op het diamantdraaien van oppervlakken met optische kwaliteit. Ook het diamantdraaien van vrijvorm vlakken komt aan bod. Het derde blok behandelt het programmeren van dergelijke vormen.

 

Ultrasoon
Dikwijls kun je de grenzen van het draaien of frezen met dit type gereedschap verleggen door er nog een extra technologie aan toe te voegen, zoals ultrasoon bewerken. Dat komt na de middag aan bod. Wat kan met ultrasoontechnologie aanvullend op verspaning? In het tweede blok ’s middags gaan de sprekers in op het aanbrengen van microstructuren met een bewegend werkstuk.

 

Demonstraties
De dag wordt afgesloten met een uitgebreide demonstratie in de werkplaats van het Fraunhofer IPT. Er worden demo’s gegeven van ultrasoon ondersteund verspanen, fast-tool bewerken, microstructureren en de produtie van diamantgereedschappen.

De bijeenkomst duurt een hele dag. Deelname kost 400 euro per persoon. Meer informatie vind je hier. Het Fraunhofer IPT neemt overigens in november deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven.

 

FOTO: Een onderdeel hard gedraaid bij het Fraunhofer IPT op een machine van de Nederlandse machinebouwer Hembrug.

 

Pin It on Pinterest