Op de IMTS in Chicago gaat men begin september een auto 3D-printen met een nieuwe, snelle hybridetechnologie. Local Motors wil laten zien dat je in zes dagen tijd een rijdende elektrische auto kunt bouwen. Chassis, body en interieur worden vervaardigd met een nieuwe hybridetechnologie (3D-printen en frezen) die momenteel in de VS wordt ontwikkeld.

 

Nieuwe Amerikaanse hybridetechnologie: groter en sneller 3D-printen

Ze pakken het op zijn Amerikaans aan. Niet zomaar een demo op de IMTS, na de EMO de tweede grootste beurs voor metaalbewerking. Nee, Local Motors wil een complete auto produceren. Local Motors is een platform, gericht op de automobielindustrie, waar iedereen zich bij kan aansluiten. Doel is om via wereldwijde co-creatie en lokale microproductie de innovatie van hardware te versnellen. Local Motors telt wereldwijd al meerdere zogenaamde micro-factories, waar innovators werken en consumenten kopen.

 

Potentieel 3D-printen tonen
De Association for Manufacturing Technology heeft de IMTS in Chicago uitgekozen om samen met Local Motors de potentie van 3D-printen voor de automobielindustrie zichtbaar te maken. Met name wil men duidelijk maken dat je met additive manufacturing de noodzakelijke investeringen in tooling kunt reduceren tot zo goed als nul. Dat scheelt een flinke slok op de borrel in de ontwikkeling van een nieuwe auto. En als je zonder toolingkosten een nieuw model kunt maken, kun je bestaande modellen ook relatief eenvoudig modificeren omdat je niet meer afhankelijk bent van bepaalde aantallen die je moet produceren om gereedschapskosten terug te verdienen.

 

Video: presentatie van de BAAM-technologie

 

Hybridetechnologie
Local Motors richt zich in dit project met name op de hybride technologie: additief en subtractief. Deze technologie wordt momenteel mede ontwikkeld door het Oak Ridge National Labs, een Amerikaans onderzoeksinstituut. Hierbij werkt men nauw samen met de Amerikaanse machinebouwer Cincinnati, van wie men de opbouw van een snelle lasersnijmachine leent. Deze Big Area Additive Manufacturing (BAAM) technologie wordt geplaatste op een portaalopstelling met lineaire aandrijvingen zoals Cincinnati die momenteel toepast in de high end lasersnijmachines. Daarmee behaalt men hoge asverplaatsingen. Hiermee kan men grote producten van engineering plastics en composieten 3D-printen; ongeveer 10 keer zo groot als wat tot nog toe mogelijk is. De snelheid ligt volgens de eerste berichten een factor 200 tot 500 hoger.

De nog in ontwikkeling zijnde hybride 3D-printtechniek waarmee Local Motors op de IMTS een auto print.
De nog in ontwikkeling zijnde hybride 3D-printtechniek waarmee Local Motors op de IMTS een auto print.

 

Hoog carbongehalte
De printkop is bijzonder, omdat deze meerdere functies combineert: smelten van de grondstoffen, compounderen, extruderen en het positioneren van het materiaal in het op te bouwen product. Hierdoor is het mogelijk om een hoog carbongehalte in de kunststoffen toe te staan. De Amerikanen zien hiervoor toepassingen in zowel de automobiel- als luchtvaartindustrie. Momenteel worden door Local Motors de eerste testen gedaan. Binnenkort past gaat men voor het eerste de BAAM-technologie toepassen. Dan wordt de totale auto geprint: chassis, body en interieur. Wielen, aandrijflijn, elektromotoren en dergelijke worden los toegevoegd.

Een Italiaans design is als winnaar uit de bus gekomen bij de design wedstrijd.

 

FOTO: Links boven de eerste versie van de auto. Hierin zijn nog aluminium chassisdelen verwerkt. Over enkele maanden moeten ook deze van composiet worden gemaakt met de hybridetechnologie.

2 gedachten over “IMTS 2014: Local Motors maakt met hybride 3D-print technologie een auto

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest