De keuze voor een bepaald type snijolie is van invloed op de uiteindelijke reinheid van een verspaand werkstuk. Sommige oliën kennen een veel betere uitgassing dan andere, wat zich vertaalt in méér of minder vervuiling op het werkstuk na het reinigen. Dat is een van de voorlopige conclusies van een onderzoek dat Hans Cools bij Innovar Cleaning Control momenteel uitvoert.

 

Innovar onderzoekt verschillen in reinigbaarheid

Een interessante studie die Innovar momenteel uitvoert, gaat over het effect van de snijolie op de uiteindelijke reinigbaarheid van de werkstukken. De eerste resultaten zijn voor Hans Cools in ieder geval voldoende aanleiding om hiermee verder te gaan. Het blijkt namelijk dat de keuze voor een bepaald type snijolie wel degelijk effect heeft op de vervuiling die op het werkstuk achterblijft na het reinigen.

 

Effecten

Met name bij de uitgassing van water en de lichte koolwaterstoffen blijken er verschillen te bestaan. Hans Cools: “Uit de studie blijkt dat er bij de aluminium onderdelen grote verschillen tussen de twee type snijolie bestaan. Bij zowel de lichte als zware koolwaterstoffen zie je een factor 10 verschil.” Hij vermoedt dat dit komt door de porositeit van het aluminium, die groter is dan die van roestvaststaal. Innovar gaat de studie verder uitwerken en gaat nog meer snijoliën onderzoeken, zowel oliën met als zonder additieven. Tegen het eind van het jaar hoopt men meer duidelijkheid te hebben over hoe je door de juiste snijolie te kiezen, de reinheid van verspaande werkstukken naar een hoger niveau kunt tillen.

 

Lees het hele artikel over het Innovar-onderzoek in het digimagazine

Pin It on Pinterest