GDO

Back 2 Europe. Onder die noemer organiseerde GDO Precision Technology in de fabriek in Eygelshoven onlangs een klantendag. Met slimme, vergaand geautomatiseerde machines haalt GDO Precision Technology voor klanten productiewerk terug naar Europa.

 

Gereedschapmakerij speelt cruciale rol in ontwerpproces

 

De aanleiding van deze Back 2 Europe dag: een volledig zelf geëngineerde en gebouwde machine voor de assemblage van tien kunststof componenten tot de sprayer van een spuitflacon. Innovatief aan het concept van de spuitmond: er wordt geen enkel metalen onderdeel gebruikt. Innovatief aan het productieconcept van GDO: de enorme capaciteit en assemblage van vorm-instabiele en asymmetrische componenten.

 

Vroegere gereedschapmakerij steenkolenmijn Laura

Ooit was het de gereedschapmakerij van de steenkolenmijn Laura in Eygelshoven, op de grens van Limburg met het Duitse Ruhrgebied. Tegenwoordig heeft GDO nog steeds een eigen gereedschapmakerij die onder meer voor de Duitse automotive-industrie werkt. Het Limburgse bedrijf bouwt echter ook complete productielijnen, bijvoorbeeld voor automatische stentcontrole. Of, zoals recent, voor het assembleren van de spuitmond van een handsprayer. Assemblagecapaciteit: 300 spuitmonden per minuut. De Nederlandse klant waarvoor GDO deze lijn heeft ontwikkeld, wilde aanvankelijk de productie onderbrengen in een lage lonen land. Kwaliteitsredenen en transportkosten deden hem twijfelen. Maurice Baggen: “Als je bereid bent geld in automatisering te stoppen, kun je de productie ook in Europa doen. Dan kun je ook hier 90 miljoen stuks per jaar produceren.”

 

Stentcontrole: braam van 5 µm herkend

GDO Precision Technology bouwt niet alleen machines voor derden. De onderneming boekt succes met een machine die praktisch manloos stents controleert. Deze stentinspectiemachine NSI-7 is een volledig eigen ontwikkeling, die nu wereldwijd aan de man wordt gebracht aan onder andere Boston Scientific. De stents – voor het open houden van verstopte aderen bij hartpatiënten – worden doorgaans met de laser uit een buis gesneden. De kleinste braam of een minimaal restje materiaal is funest als dit in het lichaam komt. Daarom zetten alle fabrikanten mensen in om de stands één voor één te controleren. De foutgevoeligheid is groot. Onze machine controleert geautomatiseerd 120 stents per uur; 100% controle, 100% zekerheid. En de machine kan 8 uur onbemand werken.

 

Rol eigen gereedschapmakerij

De wortels van de Limburgse high tech machinebouwer liggen in de gereedschapmakerij van de mijn Julia; in de jaren ‘90 overgenomen door Stork en 10 jaar geleden via een management buy out door de huidige directie verzelfstandigd tot GDO Precision Technology. De gereedschapsmakerij, die ook puur matrijzenbouw doet voor onder andere de automotive-industrie, is een cruciale afdeling voor de machinebouwtak van het bedrijf. Dankzij de nabijheid van de frees- en draaiafdeling kan in de engineeringfase en in de opbouw van de machines snel worden gereageerd. De eigen gereedschapmakerij kan binnen een dag als het moet onderdelen frezen. Niet alleen innovativiteit is noodzakelijk, ook korte doorlooptijden.

 

Het volledige artikel over GDO Precision Technology lees je in het digimagazine

 

 

Pin It on Pinterest