industriele reiniging

Het Fraunhofer IPM heeft op Parts2Clean een lasersysteem getoond waarmee je organische verontreinigingen op werkstukken detecteert. Door een laserscanner toe te passen, kunnen ook grote componenten snel gecontroleerd worden. Deze innovatie verhoogt de kwaliteit in industriële reiniging. 

UV-licht maakt gebruik fluorescerende werking organische stoffen

Het fluorescerend detectiesysteem is bedoeld voor industriële toepassingen, bijvoorbeeld controle of oppervlakken voldoende gereinigd zijn voor een nabewerking, zoals lakken of lijmen. De techniek, ontwikkeld door het Fraunhofer IPM in Freiburg, maakt gebruik van de fluorescerende eigenschap van organische vervuilingen, zoals olieresten. Als je deze met het juiste UV-licht belicht, dan worden ze zichbaar. Hiermee kan men dus in korte tijd de positie, de ernst en de vorm van de vervuiling detecteren.

 

Markering van verontreinigingen
Het systeem dat vorige maand op Parts2Clean in Stuttgart voor het eerst werd getoond, gaat echter verder. Er wordt gebruik gemaakt van een laserscanner, die ook grote oppervlakken snel kan controleren. De scanner controleert vlakken van maximaal 50 bij 50 cm bij een maximale afstand tot het oppervlak van 60 cm. Als een verontreiniging oplicht, wordt dit door een CCD-camera gedetecteerd. De software die voor dit systeem is ontwikkeld berekent aan de hand van de mate van de lichtintensiteit hoe sterk de vervuiling is en plaatst deze op de juiste locatie op een beeld van het werkstuk. Dat wordt op het werkstuk geprojecteerd waarna de verontreinigingen direct zichtbaar zijn.

 

Olieresten goed herkenbaar
De mate waarin verontreinigingen worden gedetecteerd, hangt af van de stof waar het om gaat. Metaalbewerkingsvloeistoffen hebben echter zeer goede fluorescerende eigenschappen. Hierdoor zijn zelfs de kleinste resten olie duidelijk herkenbaar.

Parst2Clean, dat dit jaar meer bezoekers trok ondanks dat de beurs was vervroegd, had meer nieuws op het gebied van reiniging te bieden. In het digimagazine van september gaan we hier dieper op in.

Pin It on Pinterest