Makino T1

Makino heeft op het Aerospace Forum opnieuw laten zien grenzen in de verspaning te verleggen. Voor het eerst werd de Makino T1 in Europa getoond, een machine waarmee je zowel titanium, Inconel als aluminium kunt bewerken. De a81nx voor aluminiumbewerking is vernieuwd en op de MAG 1 werd nog eens getoond hoe je 9 liter spanen per minuut maakt.

 

Spindel geschikt voor frezen van aluminium, inconel en titanium

Eerst de cijfers: Makino Europe heeft een goed jaar achter de rug. In Europa is de waarde van nieuwe bestellingen met bijna 17 % gegroeid in het boekjaar dat eind maart 2014 eindigde. Met name Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal hebben het heel goed gedaan. P. Anders Ingemarsson, president en CEO van Makino Europa, is ook voor de komende drie jaren positief. Hij verwacht een verdere groei in zowel de luchtvaartindustrie, stempel- en matrijzenbouw en de precisie-industrie. Hij rekent op een verbreding van de groei in Europa door herstel in de zuidelijke landen. Wereldwijd heeft Makino in het net voorbije boekjaar de omzet licht zien dalen (-2,3%) maar de orderintake zien toenemen (+13,2%).

 

 De T1 in actie: let op de materialen die gewisseld worden.

 

Nieuwe T1: flexibiliteit
Het highlight van het inmiddels jaarlijkse Aerospace Forum in Kirchheim unter Teck was de introductie van de nieuwe Makino T1 in Europa. Dit is het flexibele broertje van de T2 en T4. Flexibel omdat de nieuw ontwikkelde spindel zowel geschikt is voor het bewerken van titanium als aluminium a;sook Inconel. Normaal levert een spindel minder vermogen naarmate het toerental toeneemt. Makino, dat zelf spindels ontwikkelt en bouwt, zet in de T1 een nieuw type spindel in dat al vanaf 1000 toeren per minuut een drie keer zo hoog koppel (1002 Nm) geeft als normaal. Dat hoge koppel is vanaf 20 tot 1000 toeren per minuut beschikbaar en daalt daarna slechts langzaam naarmate de spindel meer toeren maakt. Ook wordt al heel snel het maximale vermogen van 56 kW bereikt dan daarna constant beschikbaar blijft. Het maximale toerental van de spindel bedraagt 12.000 rpm, geschikt dus voor het bewerken van aluminium. Het hoge toerental maakt de machine geschikt voor het frezen met keramische wisselplaten, waarvoor je minstens 4000 rpm nodig hebt. Hierdoor kan de T1 naast aluminium en titanium ook heel goed ingezet worden voor het bewerken van Inconel, wat in Kirchheim werd gedemonstreerd.

 

In het foto-album de T1 vanaf de zijkant gezien, de werkstukken van onder andere titanium en de bijzondere constructie.

 

Bijzondere constructie
De T1 is verder minder massief dan de T4. De stabiliteit is echter hoog door de speciale constructie waarop de freeskop is bevestigd. De unieke structuur lijkt op die van een gantrymachine, maar is stijver. De geleidingen waarover de freeskop beweegt, zijn bevestigd op een dikke wand die tussen de twee kolommen is bevestigd en onderdeel is van de gietconstructie. Verder beschikt de machine over een actieve demping. De A-as zit in de kop en kan van – 110 tot +45 graden kantelen. Hierdoor kan de kop 90 graden gekanteld ten op zichte van de centerline bewerken en leent de machine zich voor het bewerken van 5 vlakken. De maximale werkstukafmetingen bedragen 1500 bij 1300 bij 2000 mm (X,Y en Z).

 

Makino MAG 1
De MAG 1 verspaant 9 liter aluminium per minuut.

 

Aluminium verspanen
De a81nx, het 5-assig horizontaal bewerkingscentrum met de bijzondere palletwisselaar, is door Makino onder handen genomen. De machinestructuur is doorontwikkeld voor meer stijfheid. Een een high accelration pakket maakt de machine beter geschikt voor het bewerken van onder andere aluminium en ijzeren gietstukken. Makino heeft de spindel voorzien van een waarschuwingssysteem: als het gereedschap niet goed is geklemd, zal de machine niet starten om te voorkomen dat er spanen in de spindel komen. De Japanse machinebouwer demonstreerde ook nog eens de MAG 1, een machine voor het maximaal verspanen van aluminium delen met een spaandebiet tot 9000 cm3 per minuut. Inmiddels staan er 32 van deze machines in Europa, onder andere bij het Italiaanse NCM, een toeleverancier aan de luchtvaartindustrie. Voor het JSF-programma heeft NCM geïnvesteerd in twee MAG 1 machines, gekoppeld aan een Fastems cel. Ten opzichte van de vorige machines bespaart men nu 65 procent productietijd op de aluminium onderdelen en tot zelfs 83 procent op een ander onderdeel

 

Asco Industries
In het digimagazine van september verschijnt een uitgebreider artikel over het Aerospace Forum bij Makino en gaat onder andere Serge Wintgens van Asco Industries in België in op het investeringsprogramma dat bij deze luchtvaarttoeleverancier loopt. Asco heeft meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd, onder andere in de aankoop van meerdere Makino T2 machines. Asco verspaant maandelijks 100 ton titanium.

 

Meer informatie

Makino Europe

Produtec (vertegenwoordiging in de Benelux)

 

Pin It on Pinterest