koelsmeermiddelen

De invloed van koelsmeermiddelen op het verspaningsproces is groter dan tot voor kort werd aangenomen. Druk is één kant van het verhaal. Koeling van de koelsmeermiddelen speelt echter een minstens zo grote rol als het gaat om het creëren van een stabiel en betrouwbaar verspaningsproces.

 

Ronal: kortere cyclustijd, langere standtijd gereedschappen

Dormatec, leverancier van onder andere Kemtech hogedrukpompen en koelers, heeft bij het Zwitserse Ronal een aantal machines geretrofit met hogedruk- en koelunits. Zowel twee Daewoo (Doosan) Puma 450 draaibanken als een Boehringer VDF 400 CM draaibank zijn aangepast voor koelen met 70 bar druk. Veelal kun je de hogedruksystemen uitleggen op bestaande machines zonder al te veel aanpassingen, leert de ervaring van Manuel Schippers, salesmanager bij Dormatec, dat inmiddels in Europa een dealernetwerk voor Green Light Machining heeft opgebouwd. Het voordeel van de units van Kemtech is dat niet alleen de druk regelbaar wordt maar eveneens het volume. Daarnaast past men bij steeds meer klanten tegelijk ook emulsie- en oliekoelers toe. Zeker als bedrijven toch al moeite hebben om hun machine thermisch stabiel te houden, levert dat ontegenzeggelijk meerwaarde.

 

Bijna vier keer langere standtijd

Ronal, fabrikant van stempels en matrijzen voor het maken van aluminium wielen, heeft gekozen voor het hogedruksysteem met geïntegreerde koelunit van Kemtech. Het Zwitsers bedrijf heeft door deze combinatie de productiviteit enorm verbeterd. In de oude situatie werd bij het bewerken van stempels voor de productie van aluminium velgen ( gereedschapstaal 1.2343 42 HRC, 600 mm doorsnee bij 300 mm hoog) gekoeld met 10 bar. Snijsnelheid was 100 m/min, aanzet van de voeding 0,3 mm per omwenteling. Nu men koelt met 70 bar druk, ligt de snijsnelheid op 115 m / min en de voeding op 0,5 mm per omwenteling. Hierdoor neemt de cyclustijd per product af van 115 minuten in de oude situatie naar amper nog 35 minuten in de nieuwe.

 

Lees het volledige artikel in het gratis digimagazine

 

Pin It on Pinterest