Monforts Laserturn

Na zeven jaar ontwikkelen brengt Monforts Werkzeugmaschinen de hybride draaimachine RNC 400 Laserturn naar de markt. Draaien en laserharden in één opspanning. Dat is wat de markt vraagt, aldus de machinebouwer vlak over de Duitse grens bij Roermond. Doorlooptijdverkorting en de mogelijkheid om lokaal te harden, zijn de twee voordelen van deze hybridetechnologie.

 

De tijd die verstreken is sinds het eerste prototype werd getoond, speelt in het voordeel van de machinebouwer. De diodenlaserbron is inmiddels zeer compact en neemt amper nog een vierkante meter plaats in naast de machine. De lasertechnologie is bovendien goedkoper geworden en zal nog verder in prijs dalen. Samen met Fraunhofer IPT in Aken is men er ook in geslaagd om de laserkop in de machine zo compact te bouwen dat deze nu in een van de gereedschapsposities op de turret past (VDI-40 opname). Het optiek is hierbij volledig beschermd tegen spanen en tegen de inwerking van koelsmeermedia.

 

Draaien en harden tot 60 HRc
De RNC 400 LaserTurn combineert het draaien met het laserharden. Met een speciaal gereedschap dat samen met het Fraunhofer IPT werd ontwikkeld, kan men zelfs inwendig harden vanaf 26 mm diameter. Het harden gebeurt overigens niet door en door. “Dat is voor veel toepassingen niet nodig”, zegt Dominic Deutges, die destijds aan de start van de ontwikkeling van de machine heeft gestaan. Monforts baseert zich op de marktonderzoeken die gedaan zijn tijdens de ontwikkeling van deze hybridetechnologie. “Bij veel toepassingen is het zelfs beter om niet door en door te harden.” Met deze LaserTurn wordt tot ongeveer 1,5 à 2 mm diepte het materiaal gehard tot 60 HRc. Er komt dus relatief weinig energie in het materiaal; zelfs zo weinig dat na het harden het werkstuk niet warmer is dan 40 graden. “Het wordt niet bros”, zegt Deutges.

 

Kortere doorlooptijd

De winst van deze hybridetechnologie zit in de enorme reductie van de doorlooptijd. Nu brengen draaierijen dergelijke werkstukken vaak nog naar een externe harderij, wat al gauw één tot twee weken extra productietijd oplevert. Met de LaserTurn wordt het werkstuk direct gehard – in dezelfde opspanning – en kan na het harden – nog altijd in dezelfde opspanning – eventueel nagedraaid worden voor de absolute nauwkeurigheid.

 

Lees het hele artikel over de RNC 400 Laserturn in het digimagazine

 

Pin It on Pinterest