Starrag

Kostenreductie. Extra capaciteit zonder investeringen in nieuwe machines. En nieuwe materialen. Dat zijn de drie thema’s die momenteel de ontwikkelingen in de verspaning voor de aerospace-industrie bepalen. Goed samenspel tussen de reële wereld van de CNC-machine en de virtuele wereld verlegt grenzen, zo werd duidelijk tijdens de Airfol Technology Days van Starrag.

 

Starrag geeft richting aan frezen van turbinecomponenten

De Starrag Group laat zien dat de toekomst van de verspaning niet alleen in de hardware ligt. Men is bijvoorbeeld druk bezig met adaptief frezen geschikt te maken voor de productieomgeving. De reden hiervoor is simpel: turbine- en compressorschoepen zijn dikwijls smeed- of gietdelen van titaan, inconel of andere materialen; geometrisch allemaal uniek. Dat betekent veel handmatig uitlijnen als de stukken hun definitieve geometrie moeten krijgen. Bij de ontwikkeling van het adaptief freesproces speelt TTL, de CAM-ontwikkelaar binnen de Starrag Group, een belangrijke rol. De eerste mogelijkheid die Starrag in dat geval biedt, is de Best Fit optie, die ook leverbaar is voor de wat oudere machines zolang deze met Siemensbesturing zijn uitgerust. Met een meettaster wordt het product op 11 kritische punten gemeten waarna softwarematig het onderdeel zo gepositioneerd wordt, dat de overmaat gelijkmatig is verdeeld. Handmatig uitlijnen is niet langer nodig. Ook minimale afwijkingen in een opspanning kunnen zo automatisch door de software worden gecorrigeerd. Als eerste stap naar adaptief frezen is de Best Fit optie onmisbaar. Kan het werkstuk niet binnen een vooraf ingegeven tolerantie virtueel juist gepositioneerd worden, geeft de besturing een signaal dat het werkstuk niet automatisch gefreesd kan worden. In de machinebesturing – dus zonder terug te gaan naar het CAM-programma – wordt het NC-programma aangepast.

 

Renishaw: Sprint scant 1000 punten per seconde
Een vervolgstap waar Starrag samen met Renishaw aan werkt, is het opnemen van het product met de nieuwe Sprint scantaster van Renishaw. Deze taster scant 1000 punten per seconde. Dit zorgt voor een veel nauwkeurigere scanning van het product in slechts 20 procent van de tijd. De kwart miljoen punten die na vijf minuten zijn verzameld, worden door de RCS-module van Starrag vergeleken met het CAD-model waarna de software automatisch een nieuw model genereert dat als basis dient voor het NC-programma.


Impellers frezen
Een derde voorbeeld dat illustreert hoever Starrag is met adaptief frezen, betreft een demo van de productie van een blisk en impellers op een Starrag STC 800 MT, een 5-assig bewerkingscentrum in de turnmill uitvoering. Het gaat om een impeller die samengesteld is uit meerdere schoepen. De voeten hiervan zijn met wrijvingslassen aan de naaf gelast. Deze productiemethode wordt vooral gebruikt bij de productie van grote impellers, omdat de schoepen dan gesmeed kunnen worden en alleen de eindmaat gefreesd wordt.

 

Pin It on Pinterest