Pero

De reinheid van frees- en draaidelen hangt af van het totale proces: van koelsmeermiddel en snijolie tot en met de reinigingsmachine. En dan is het nog de vraag welk cleanlinessniveau de toepassing vereist. Dat het reinigen van metalen componenten als onderwerp op de agenda staat in de industrie, staat buiten kijf.

 

Pero met nieuwe compacte S1 reinigingsmachine

Pero, de Duitse fabrikant van reinigingssystemen voor de metaalindustrie, is een van de merken die door Gibac Chemie in Nederland wordt vertegenwoordigd. Op Parts2Clean in Stuttgart presenteerde de Duitse machinebouwer de S1, een kleiner en goedkoper broertje van de R2, de echte top als het om reiniging gaat, aldus Tjerk Kaastra, directeur van Gibac. Deze laatste machine is voor toepassingen waarvoor de hoogste zuiverheid wordt verlangd en verspaners geautomatiseerd willen reinigen. “Voor sommigen is dat teveel. Daarom is de S1 ontwikkeld. Daarmee kun je ook reinigen voor cleanroom toepassingen, maar minder snel, met minder opties, maar voor veel bedrijven aantrekkelijker vanwege het lagere investeringsniveau.”

 

Eigen formuleringen
Voor Tjerk Kaastra begint reinheid echter niet bij de reinigingsmachine. Reinheid begint helemaal vooraan in het proces, bij de keuze van de metaalbewerkingsvloeistoffen. En bij het design, de geometrie van het werkstuk. Dat laatste heb je als toeleverancier niet in de hand, het eerste wel. Kaastra: “De formulering van vloeistoffen kan echt het verschil maken.” Gibac werkt op dit vlak nauw samen met het Zwitserse Blaser, maar Kaastra deinst er niet voor terug om eigen formuleringen voor bijvoorbeeld snijolie te ontwikkelen. Wat voor hem telt, is het juiste evenwicht tussen proceszekerheid, standtijd van gereedschappen, werkstukkwaliteit en reinigbaarheid. Hij merkt dat deze eisen omhoog gaan, zeker bij toeleveranciers aan de high tech industrie, zoals de halfgeleider, optische en medische industrie.

Tussen- en eindreiniging
Pero heeft de S1 gebouwd voor zowel de tussen- als eindreiniging en zowel voor gebruik van oplosmiddelen als waterige reinigingsmedia. In de machine zijn meerdere reinigingstechnieken geïntegreerd. Optioneel kan ook ultrasoontechnologie gebruikt worden. Standaard beschikt de machine al over filterdroging. Afhankelijk van de toepassing kunnen filters gebruikt worden die zelfs restvervuilingen van 1 µm uit de vloeistof filteren.

Pin It on Pinterest