Een warmtewisselaar, geproduceerd in AddLab door De Valk Machinefabriek. het ontwerp benut maximaal de mogelijkheden van 3D-printen: ondanks de geringe hoogte (12 centimeter) is er een kanaal van bijna 1 meter in verwerkt voor de warmte-overdracht.

Additive Industries daagt met een design challenge zowel professionals als studenten uit om een bestaand product te herontwerpen om 3D te printen in metaal. De winnaars krijgen niet alleen hun ontwerp geprint in metaal, maar ook een Ultimaker 2 3D-printer. De zes finalisten mogen op de volgende Additive World Conference hun ontwerp toelichten.

 

Designwedstrijd Additive Industries: kennisdelen rond ontwerpen voor 3D-printen

Design is de sleutel tot een succesvolle toepassing van additive manufacturing. Dat bleek nog maar eens tijdens de masterclas Design for Additive Manufacturing tijdens het 3D Printing Event in Eindhoven. Fred de Vreede, competenceleader additive manufacturing bij ASML, zei onder andere dat een van de voorwaarden voor een verdere toepassing van 3D-printen in de productie is dat er meer designkennis komt. “We hebben meer kennis nodig, opgeleide designers die weten hoe voor additive manufacturing te ontwerpen. Je moet namelijk anders denken in design dan wanneer je conventionele productietechnieken inzet.” Alleen dan kun je de potenties van de nieuwe technologie maximaal benutten.

 

design challenge
Additive Industries daagt ontwerpers uit om een product of technisch onderdeel te herontwerpen voor 3D-printen in metaal.

 

Positie ontwerper wordt belangrijker
Dat zegt ook Rein van der Mast, manager design & engineering bij AddLab, onderdeel van Additive Industries. “Het design heeft effect op alle vervolgstappen. Als het design fout is, is het bij additive manufacturing moeilijk dat later nog te corrigeren. Lastiger dan bij conventionele maakprocessen.” Daarom is het volgens hem noodzakelijk dat de ontwerper van een product weer dichter bij de productie komt te staan. “Er is veel meer interactie nodig tussen de ontwerper en de maakafdeling. De positie van de ontwerper wordt belangrijker.” De sleutel tot het succes van innovatieve toepassingen van 3D-printen ligt bij de ontwerper die in het ontwerp maximaal gebruik moet maken van de mogelijkheden die deze nieuwe productietechnologie biedt. 3D printen biedt ongeëvenaarde vrijheid en om unieke eigenschappen mee te geven aan het product: dunne wanden, lichtgewicht honingraatstructuren, vormvrije kanalen in het onderdeel, integratie van diverse functies en personaliseren van individuele producten.

 

Design challenge
Om zowel professionals als studenten uit te dagen zich te verdiepen in design voor additive manufacturing, organiseert Additive Industries een desingchallenge. Het is de bedoeling om een technisch en/of industrieel product te herontwerpen, maar dan zodanig dat je maximaal de mogelijkheden van 3D-printen benut. De deelnemers worden ondersteund door het AddLab team dat hulp biedt bij het optimaliseren van het productontwerp. Daartoe wordt een aantal slots beschikbaar gesteld waarin deelnemers de Altair Inspire topologiesoftware mogen gebruiken. De winnaars in beide categorieën winnen de nieuwste Ultimaker 2 3D-printer. Daarnaast worden de winnende ontwerpen in AddLab geprint in metaal. Naast Ultimaker is ook Altai Engineering, CAE-technologie ontwikkelaar die onder meer software heeft voor totpologie optimalisatie. Zowel in de categorie professionals als studenten selecteert een jury 3 finalisten. Deze zes finalisten worden in de tweede editie van het 3D-print magazine gepresenteerd. Tijdens de Additive World Conference III, op 4 en 5 maart 2015 in Eindhoven. Inzendingen moeten uiterlijk 31 januari binnen zijn. Meer informatie over de design challenge vind je hier.

 

Achtergrondartikel
En in de eerste editie van het 3D-print magazine gaat Rein van der Mast in een artikel dieper in op de factoren die een rol spelen in het design voor additive manufacturing. Topologie-optimalisatie is niet het enige dat telt. Hoe je bijvoorbeeld het product positioneert tijdens het 3D-printen blijkt in de praktijk eveneens een grote rol te spelen, die mede bepalend kunnen zijn voor specifieke eigenschappen van producten.

Pin It on Pinterest