Frans van der Brugh Paul Hartgers

3D-printen biedt producenten van precisiecomponenten, matrijzen en gereedschappen kansen om nieuwe markten aan te boren, denkt Frans van der Brugh, branchemanager van onder andere MDI en DPT. Paul Hartgers, adviseur bij PKM, ziet eveneens kansen, maar legt ook de vinger op de kritische plekken. Hij is bovendien bezorgd om de hypevorming. Soms bekruipt hem een déjà vu gevoel.

 

Frans van der Brugh: het kan snel gaan

Paul Hartgers: bezorgd om hypevorming

Is 3D-printen echt zo nieuw? Of zitten we midden in een enorme hype?

Paul Hartgers: “Al in 1997 hebben we met een pompenfabrikant onderzocht of we de beschadigde waaiers konden scannen, via reversed engineering een CAD-model maken, bewerken en dan laten printen. Lasercladden werd jaren geleden ook al gedaan, maar bij het LAC (Laseradvies centrum) zijn we ermee gestopt vanwege de moeite die het kostte poeders te vinden. Er worden veel sprookjes verteld.”

Frans van der Brugh: “Er wordt wel wat gehyped. Maar ik denk dat je kunststof en metaal uiteen moet halen; en industrieel en consument. Onderschat de toekomst niet. Er komt een breekpunt en dan kan het snel gaan. Er komt software die een product scant en direct omzet voor 3D-printen.”

Is zo’n hype erg?

Paul Hartgers: “Ik ben bang dat door de hype overdreven verwachtingen niet waargemaakt worden; dat de technologie te snel boomt, mensen teleurgesteld raken en dan roepen dat 3D-printen bagger is.”

Waar ligt volgens jullie momenteel de grootste bottleneck?

Frans van der Brugh: “In de poeders, het materiaal. Gaan metaalleveranciers nog plaat op voorraad houden? Of poeders? Hebben zij daar nog wel een rol in? De 3D-printer is straks niet het asset, maar het poeder.”

Paul Hartgers: “Wil een technologie doorbreken, heb je vier zaken nodig: machines, materialen, ontwerpers en behoeften van de markt.  Bij de ontwerpers zit de weerstand tegen nieuwe technologie. Technisch keramiek mislukte in de jaren ‘80 omdat constructeurs niet wisten hoe dit toe te passen. Constructeurs moeten opgeleid worden voor deze toepassing.”

Zal 3D-printen de supply chain veranderen?

Frans van der Brugh: “De wereld gaat veranderen, er gaan veel businessmodellen op zijn kop in de toekomst. Er hoeft maar één grote speler te komen en de rol in de keten verandert.”

Paul Hartgers: “Het gaat anders lopen, maar hoe, dat is lastig in te schatten. Wij zitten vast in oude denkkaders. Er is een gevaar dat mensen investeren terwijl de markt er niet rijp voor is. Ik zie wel kansen voor Nederlandse bedrijven. Om die te benutten, hebben we echter wel echte ondernemers nodig, die nieuwe concepten kunnen bedenken.”

Wil je het volledige interview met Frans van der Brugh en Paul Hartgers lezen? Dat kan in de eerste editie van het nieuwe 3D-print magazine. De eerste 3 nummers kosten 9,95 euro.

Pin It on Pinterest