John Hagelaars

3D-printen biedt kansen aan de fijnmechanische industrie. Je kunt er nieuwe markten mee aanboren. Die overtuiging leeft bij John Hagelaars van Machinefabriek de Valk. Maar, waarschuwt hij: de technologie is nog niet uitgerijpt zoals frezen en draaien. En geld verdienen met 3D-printen (SLM) in metaal is nog lastig. Wie nu instapt, is straks wel koploper.

 

Machinefabriek De Valk ziet additive manufacturing als aanvullend op verspaning

Machinefabriek de Valk is een van de partners in AddLab. Binnen deze samenwerking geeft John Hagelaars nu een jaar ervaring opgebouwd met additive manufacturing. “Ik dacht veel problemen uit de verspaning hiermee te tackelen. Inmiddels ben ik terug op aarde. Draaien en frezen gaan niet verdwijnen; die technieken zijn beter en goedkoper. Maar als je unieke features wilt of producten zijn onmaakbaar, dan kom je met 3D-printen een heel eind”, zegt John Hagelaars nu.

 

Perspectief
De fijnmechanische verspaner/modulebouwer die het moet hebben van prototypes en kleine series, ziet veel perspectief in additive manufacturing. Deze techniek sluit naadloos aan op het type bedrijf dat De Valk in Valkenswaard is. “Prototypebouw leent zich hiervoor.” Het is bovendien een technologie bij uitstek voor manloze 24/7 productie. Maar, waarschuwt hij, stap niet onbezonnen in deze nieuwe productietechnologie. Met kunststof kan dat misschien, met metaal 3D-printen niet. Daarvoor is de investeringsdrempel te hoog. Je hebt immers niet alleen een machine nodig, ook heel veel randapparatuur, zoals een microscoop, handgereedschap, straalapparatuur, et cetera. En een engineer of een metallurg in dienst nemen horen er ook bij. Software kan veel, maar uiteindelijk moet ervaring de beste strategie uitwijzen. Een complexe koeler die Machinefabriek De Valk voor een Russische klant heeft geprint uit titanium, is meerdere keren opnieuw gemaakt. Uiteindelijk is het wel een product geworden dat met andere technieken niet te maken is.

Het volledige artikel over de ervaringen van John Hagelaars met additive manufacturing staat in het 3D-print magazine van oktober. Neem voor 9,95 euro een abonnement en ontvang ook alle edities van 2015.

Pin It on Pinterest