Concept Laser M Lab

Het Objexlab van Fontys Hogeschool Engineering krijgt de beschikking over een 3D-metaalprinter. De printfaciliteiten in het Eindhovense Centre of Expertise worden binnenkort uitgebreid met een M3 selective laser melting machine van Concept Laser.

 

Objexlab herbergt de 3D-print activiteit binnen het Centre of Expertise High Tech Systems and Materials van Fontys Hogeschool Engineering. Hier staan al drie professionele 3D-printers voor kunststof componenten. Naast een kleine SLA-printer (stereolithografie) gaat het om twee FDM-machines en een Objet30 machine van Stratasys. Nu wordt daar de Concept Laser machine aan toegevoegd. Deze is afkomstig van Additive Industries in Eindhoven.

 

Toepassingen in RVS
Sjef van Gastel, directeur Innovatieve Productietechnologie bij Fontys: “Het is weliswaar geen nieuwe machine, maar voor de onderwijs- en onderzoeksdoeleinden van Objexlab helemaal geschikt. We gaan deze printer toepassen voor het printen van onderdelen in RVS.” Bij Objexlab is men blij met deze uitbreiding van de mogelijkheden. Nu kan men bedrijven ondersteunen op zowel het vlak van additive manufacturing van kunststoffen alsook metaal. De kracht is, aldus Van Gastel, vooral dat men complete projecten samen met de maakindustrie kan realiseren. “We beschikken namelijk ook over een uitgebreid materiaalkundig laboratorium, inclusief trekbanken, microscopen, faciliteiten voor warmtebehandeling en zelfs een kleine elektronenmicroscoop.”

 

FOTO: een voorbeeld van een metalen product, vervaardigd op een M3 van Concept Laser.

Objexlab is een van de deelnemers aan RapidPro 2015, begin maart. Sjef van Gastel zal op deze beurs eveneens een lezing geven. In de 2e editie van het 3D print magazine staat een uitgebreider artikel over hoe Objexlab de maakindustrie ondersteunt.

Pin It on Pinterest