Nulpuntspansysteem voor de bril.

Met een minibeurs heeft Dormac CNC Solutions officieel het uitgebreide bedrijfspand geopend. De keuze voor de partners die participeerden in het Open Huis, maakte één ding duidelijk: productiviteit in de verspaning komt allang niet meer alleen van de machine.

 

Partners tonen slimme oplossingen voor efficiënter verspanen

 

En dat is precies de reden waarom Dormac CNC Solutions, tegen de trend in, het bedrijfspand heeft uitgebreid. “We moeten steeds vaker allerlei zaken rondom de machine aanbouwen en integreren, van automatisering tot hogedruk en koelunits, of tasters. Daarom hadden we behoefte aan meer ruimte, ook voor grotere machines”, aldus Joost Verschure.

 

Doosanpumasmx3100sovernamespil01-05 PM
Multitaskingcenter Puma SMX 3100S

Zwaar tillen
Om ook grote machines te kunnen handlen, is er naast de bestaande 10 tons kraan een kraan gekomen die tot 25 kilo kan handlen. Met name in het 5-assig bereik worden de machines zwaarder, maar ook het nieuwe multitasking center Puma SMX 3100 S weegt ongeveer 16 ton.

 

Nulpuntspansysteem voor de bril.
Nulpuntspansysteem voor de bril.

Snel bril wisselen
Productiviteit komt niet alleen van de machine. Het verkorten van omsteltijden is hiervoor wezenlijk. Staalmach heeft hiervoor een nulpunt spansysteem geconstrueerd voor de bril op deze Puma 700 LM draaimachine. De machine is gekocht door Menzing Mechanische Industrie in Haaksbergen, die al over een identieke opstelling beschikt. Dankzij het nulpunt spansysteem kan de bril snel gewisseld worden, wat per keer een tijdbesparing van zo’n klein half uur oplevert. In het digimagazine van april verschijnt een uitgebreider artikel over deze innovatie.

 

Spansysteem voor dunwandige producten
Spansysteem voor dunwandige producten

 

Dunwandig opspannen
Spantech Opspantechniek toonde op een Doosan Puma draaibank een slimme oplossing van HRW Spantechnik, de Duitse partner van het bedrijf. Dunwandige producten opspannen op een klauwplaat is lastig, omdat het product dan altijd vervormt. HRW heeft hiervoor een opzetstuk ontwikkeld dat een 3-klauwplaat verandert in een zesklauw. Een speciaal mechanisme zorgt ervoor dat de klauwen exact het contour van het product volgen, zodat elke klauw met exact hetzelfde koppel spant. Het product vervormt dus niet en de bewerking levert een nauwkeurig rond product op.

 

Dormatec-drukkoelunit03-15-2014

 

Hogedruk koelen
Een andere insteek om de efficiency van de machines te verhogen is het koelen met hogere druk. Dormatec levert hiervoor speciale units die aan praktisch alle moderne machines gekoppeld kunnen worden. Dat resulteert in een hogere productiviteit en een langere standtijd van de gereedschappen.

 

De Hainbuch adaptieklauwplaat.
De Hainbuch adaptieklauwplaat.

Snel wisselen
Bis Specials liet het Spanntop RD systeem van Hainbuch zien. Opnieuw: machinestilstand zijn onproductieve uren, die je dus zoveel mogelijk moet vermijden. Hainbuch heeft daarom het klauwplaat adaptiesysteem ontwikkeld. Het modulaire systeem laat toe om in heel korte tijd te wisselen van klauwplaat naar spantangsysteem. Je hoeft dus niet meer voor het een of het ander te kiezen als je geen tijd wilt verliezen met wisselen.

 

Halter-robotcelplaatsen01-05 PM

 

Automatiseren
Daarnaast liet Dormac CNC Solutions niet alleen de eigen automatiseringsoplossing zien van DPA, maar toonden partners zoals RoboJob, BMO Automation en Halter CNC Automation hun specifieke plug and play robotcellen. Dormac pakt de automatisering zelf in de hand als de klant verder wil gaan dan het be- en ontladen van de machine. Daarbij wordt dan nauw samengewerkt met Fastems. Op automatiseringsgebied is de samenwerking tussen Dormac met alle vier deze bedrijven zo intensief, dat de interface volledig bij Dormac kan worden voorbereid zodat de ingebruikstellingtijd bij de klant minimaal is.

 

In het digimagazine van april gaan we dieper in op het nulpuntspansysteem voor de bril en een speciale 4-klauwspanplaat. En binnenkort zie je hier ook de video’s van de drie robotcellen die getoond werden.

 

Pin It on Pinterest