dmg mori lasertec

DMG Mori toont deze week op de huisshow in Pfronten onder andere de Lasertec 65 Additive Manufacturing. De hybridemachine – laagsgewijs opbouwen en nauwkeurig frezen – is volgens DMG Mori dé oplossing om nauwkeurige componenten van metaal te 3D-printen.

 

Hybridemachine van DMG Mori op huisshow in Pfronten

De hybridetechnologie van DMG Mori dochter Sauer Lasertec biedt op het vlak van additive manufacturing een aantal voordelen ten opzichte van de bekende poederbedmachines. Deze laatste zijn vooral bedoeld voor het 3D-printen van kleinere, fijnmechanische componenten. De Lasertec 65, gebaseerd op een 5-assige monoblock machine, laat toe om grotere onderdelen te maken. Er kunnen producten tot 650 mm rond en 360 mm hoog mee worden gemaakt, met een maximaal eigen gewicht van 1000 kilo.

 

3,5 kilo metaal per uur opbouwen

Doordat DNG Mori laser deposition technologie inzet, gebeurt dit aanzienlijk sneller dan bij de poederbedmachines. De technologie die de Lasertec 65 gebruikt, heeft veel weg van het lasercladden, met dat verschil dat je 3D-structuren kunt opbouwen. Metaalpoeder wordt 20 keer sneller gesmolten dan bij de andere machines. Per uur kan de machine 3,5 kilo metaal opbouwen, afhankelijk van de legering en de complexiteit van het product. De kracht van de machine zit volgens Friedemann Lell, sales directeur bij Sauer Lasertec in

Lasertec 65
De Lasertec 65 AM hybridemachine van DMG Mori.

Pfronten, niet alleen in de hoge opbouwsnelheid, maar ook in de combinatie met 5-assig frezen. Hierdoor zijn de componenten als ze van de machine komen waar dat nodig is nauwkeurig nabewerkt. Friedemann Lell: “Bij sommige onderdelen wordt vandaag de dag tot 95 procent van het materiaal verspaand. Met additieve processen gebruik je alleen materiaal waar je dat nodig hebt. Wij beperken het materiaalverlies hierdoor tot 5 procent. Dat leidt tot aanzienlijke materiaal- en kostenbesparingen.” De laseer deposition technologie leent zich in zijn ogen heel goed voor het integreren in de CNC-machines. Lell verwacht dat deze technologie belangrijker wordt in de komende jaren, omdat de complexiteit van onderdelen toeneemt en bewust omgaan met grondstoffen aan belang wint.

 

Meerdere metalen combineren
Een andere reden waarom hij gelooft in deze vorm van 3D-metaalprinten, is dat Lasertec in staat is om verschillende metalen te combineren in één werkstuk. De lagen kunnen uit verschillende materialen bestaan. Ook kan men op de machine heel complexe structuren maken zonder dat een supportstructuur nodig is. Door in de machine tijdens het opbouwen een inert gas te gebruiken, voorkomt men oxidatie. DMG Mori ziet onder andere toepassingen in de olie- en gasindustrie, waar componenten nu vaak gecoat moeten worden om ze bestand te maken tegen de agressieve milieus in deze industrietakken. Met de hybridemachine kunnen het nauwkeurig bewerken en coaten in één machine gebeuren.
Friedemann Lell is een van de sprekers op Inside3DPrinting in Berlijn. Op 3 maart houdt hij een presentatie onder de noemer Additive Manufacturing in Fertigteilqualität

Meer over de technologie van de Lasertec 65 AM machine kun je lezen op de website van 3D Print magazine. Eind februari verschijnt de 2e editie van dit magazine, Neem hier een abonnement.

Pin It on Pinterest