HMT

Het Amerikaans-Britse Hybrid Manufacturing Technologies wint de eerste IAMA Award, een nieuwe award voor innovtieve ontwikkelingen op het vlak van 3D printen. Het bedrijf heeft een hybride kit ontwikkeld, waarmee bestaande CNC-bewerkingscentra omgebouwd kunnen worden naar een machine waarmee je niet alleen kunt verspanen maar ook additief kunt produceren.

Hybride kit maakt van CNC-machine een 3D metaalprinter

 

De award is een initiatief van zowel de VDW in Duitsland als de Amerikaanse AMT (Association for Manufacturing Technology. Met deze 3D Award willen beide organisaties additief produceren een steuntje in de rug geven. Het gaat dan om metaal printen.

 


Lasercladkop en software
De oplossing van Hybrid Manufacturing Technologies is volgens de jury bijzonder innovatief, omdat je hiermee bestaande meerassige CNC-bewerkingscentra (zowel draai- als freesmachines) kunt ombouwen naar een machine waarmee je zowel additief kunt vervaardigen als verspanende bewerkingen kunt doen. Inclusief het meten van de werkstukken. HMT is een nog jong bedrijf, opgericht in 2012. De technologie komt echter voort uit een onderzoeksproject in Groot Brittannië. Daarbij zijn ook Delcam en Renishaw betrokken geweest. De kit bestaat namelijk niet alleen uit de lasercladkop, die tijdens het verspanen in het gereedschapmagazijn zit, maar ook uit de software voor de hele aansturing. HMT heeft de technologie voor het eerst twee jaar geleden op de EMO getoond in een machine van Hamuel Reichenbacher. Jason Jones, oprichter en CEO van HMT, is heel blij de eerste International Additive Manufacturing Award te hebben gewonnen. “Dit is voorlopig een hoogtepunt in een 7 jarig ontwikkeltraject.”

 

Jason Jones, oprichter en CEO vcan HMT.
Jason Jones, oprichter en CEO vcan HMT.

Toekomst ligt in integratie
Volgens Douglas K Woods, president van AMT, tonen de 17 inzendingen uit zowel de VS als Europa aan hoever de additive manufacturing technologie ontwikkeld is en welke forse productiviteitsverbeteringen hiermee realiseerbaar zijn. “De winnende inzending van HMT is een perfecte bevestiging van waar de toekomst van de sector ligt: in de integratie van conventionele bewerkingsmethoden op CNC machines met additieve technologieën.”

 

Metav 2016
De IAMA moet de komende jaren het pad voor additive manufacturing verder gean effenen. “Wat met de productie van prototypen is begonnen, is ondertussen een op zichzelf staande technologie geworden die heel nieuwe mogelijkheden voor de productie van complexe componenten opent, ook in serieproductie”, zegt Wilfried Schäfer, directeur van de VDW. “Met de IAMA selecteren we pioniers op dit vlak en eren we hen.” Volgend jaar wordt de prijs tijdens de Metav uitgereikt.

In de 1e editie van het 3D Print magazine was een uitgebreid artikel over hybride machines opgenomen, met daarin ook een beschrijving en foto’s van het concept van HMT.

 

Pin It on Pinterest