SolidWorks werkt samen met 3D Systems en Makerbot aan de mogelijkheid om direct vanuit SolidWorks een product te 3D printen. Op SolidWorks World 2015 werd dit getoond op een systeem dat onder Windows 10 draaide. De producent van designsoftware verwacht dat in de toekomst voor een deel de designsoftware de functie van de STL-file kan overnemen.

 

Samen met Microsoft en 3D printerfabrikanten op weg naar integratie

In de 2015 release van SolidWorks kun je onder Windows 8.1 al direct in een 3FM-formaat printen. In dit geval is geen post-processing van data nodig. Je roept het 3D-print menu op en je hebt toegang tot onder andere de oriëntatie van het model, kleur, materialen et cetea. SolidWorks ondersteunt ook het AMF-formaat (additive manufacturing format), een XML-exportformat. Microsoft speelt een belangrijke rol in dit proces. De besturingsontwikkelaar zet een belangrijke stap door in Windows 10 een 3D print stack te integreren waar printerfabrikanten met hun drivers op kunnen aansluiten. Justin Kidder, directeur SolidWorks Architectuur, denkt dat CAD-software en de 3D-printsoftware naar elkaar toe zullen groeien en uiteindelijk voor in ieder geval een deel geïntegreerd worden. “De fabrikanten van de hardware willen zich focussen op hun hardware en consumables, en niet op software. Ze zijn daarom blij met een diepere integratie.”

 

SolidWorks 3D printen
De groene standaard voor een iPhone werd rechtstreeks vanuit SolidWorks geprint, zonder eerst een STL file in een ander programma te uploaden.

 

Topologieoptimalisatie in CAD-systeem
Bernard Charlès, CEO van Dassault Systèmes, het moederbedrijf van Solidworks en Catia, verwacht dat je in de toekomst vanuit de designomgeving bijvoorbeeld materiaaleigenschappen tot op het niveau van één laag gaat bepalen. Hij wijst naar de internationale consortium, waaraan SolidWorks ook meedoet, dat een nieuwe standaard uitwerkt. “Topologie optimalisatie is essentieel voor 3D-printen, maar met een STL-file los je dat niet op. Wij willen topologie en materiaalkarakterisering in het CAD-systeem brengen.” Hij gelooft overigens sterk in de op handen zijnde doorbraak van 3D printen. De technologie is volgens hem al veel verder dan grote bedrijven nu naar buiten laten doorschemeren.

 

In het 3D Print magazine van deze week kun je een uitgebreid artikel lezen over de visie van het SolidWorks management op 3D printen en de integratie van de printersoftware in de ontwerpsoftware.

 

1 gedachte over “SolidWorks: 3D printen vanuit de ontwerpsoftware

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest