Dankzij de samenwerking van meerdere metaalbedrijven in het Regionaal Techniek Centrum in Hardenberg, wordt de hele metaalindustrie in de regio naar een hoger plan getild. Dat zegt Auke Sjoerd Tolsma, voorzitter van het RTC Hardenberg. Seco Tools Benelux ondersteunt het opleidingsinitiatief door onder andere cursussen verspaningstechnologie aan de RTC-leerlingen aan te bieden.

 

Seco Tools Benelux ondersteunt opleidingsinstituut in Hardenberg

Het Regionaal Techniek Centrum Hardenberg viert dit jaar het eerste lustrum. Vijf jaar geleden heeft het samenwerkingsverband van ondernemers in en rond Hardenberg, De Koepel, het initiatief voor het opleidingsinstituut genomen. De bestaande opleidingen konden niet voorzien in voldoende instroom van jong talent in de metaalindustrie. Raymond Sieljes, bestuurslid (en commercieel directeur van lidbedrijf Eshuis in Hardenberg): “Veel leerlingen van het VMBO gingen later naar het MBO in Zwolle en vonden daarna een baan ergens in het land. Daarmee waren ze voor de streek verloren, terwijl hier best veel metaalbedrijven zijn, vooral toeleveranciers.” Met de vergrijzing in het vooruitzicht, was dat een onrustbarende ontwikkeling, vooral op de wat langere termijn. De minimale ‘uitstroom’-behoefte lag voor de regio Vechtdal – van Noord-Oost Overijssel tot Zuid Drenthe – op enkele tientallen.

 

Bert Godeke van Seco Tools  (rechts) bij het RTC Hardenberg. Links Andre Heijne van het RTC.
Bert Godeke van Seco Tools (rechts) bij het RTC Hardenberg.

Eigentijdse productiemiddelen
Ondertussen telt de metaalafdeling van het RTC, die opleidt tot metaalbewerker, verspaner en allround verspaner, 67 leerlingen, die twee dagen in de week praktijk- en theorielessen volgen en de rest van de tijd bij de aangesloten bedrijven werken. Op een draaimachine van Okuma uitgerust met draaigereedschap van Seco Tools worden de leerlingen ingewijd in de fijne kneepjes van het verspaningsvak. Auke Sjoerd Tolsma, naast RTC-voorzitter ook directeur van Romit uit Dedemsvaart). “De maakindustrie kan niet zonder jonge mensen die het vak op eigentijdse productiemiddelen onder de knie krijgen.” Volgens hem is er ruimte voor verdere groei. Daarom timmert het RTC aan de weg met presentaties op MBO en VMBO-scholen om leerlingen te werven. Ook zoekt men nieuwe bedrijven die zich willen aansluiten, zodat het aantal opleidingsplaatsen uitgebreid kan worden. Tolsma is ervan overtuigd dat door de samenwerking van de bedrijven op termijn de hele verspanende industrie in de regio naar een hoger niveau wordt getild.

 

Betrokkenheid Seco Tools Benelux
Seco Tools Benelux, leverancier van verspanende gereedschappen, ondersteunt de doelstelling van het RTC. Een startend opleidingsbedrijf in een herstellende economie heeft het niet gemakkelijk, echter Seco is overtuigd van het belang van het opleiden van leerlingen, zeker in een aantrekkende economie. Daarom heeft de gereedschappenleverancier de benodigde snijgereedschappen belangeloos ter beschikking gesteld. Daarnaast geeft Kevin Hanson van Seco Tools enkele middagen cursussen verspaningstechnologie om zo het niveau van de leerlingen nog dichter bij de realiteit van de verspaning te brengen.

 

Pin It on Pinterest