Made-in-Europe.nu
Premium aerotec

Premium Aerotec start in 2016 met 3D metaalprinten in serieproductie

Luchtvaarttoeleverancier Premium Aerotec gaat samen met het Laser Zentrum Nord 3D metaalprinten certificeren en de eerste serieproductie van geprinte vliegtuigonderdelen opstarten. Dat hebben beide organisaties afgesproken. Daarmee zet de voormalige Airbus-dochter een belangrijke stap op weg naar 3D metaalprinten in de serieproductie.

 

Luchtvaarttoeleverancier start certificeringstraject

Voor het 3D printen van serieproductie wordt een nieuw bedrijf opgericht, Bionic Production. “3D printen is een van de technieken die in de toekomst een stempel op de luchtvaartindustrie gaan drukken”, zegt Thomas Ehm, voorzitter van de concernleiding van Premium Aerotec. “Daarom werken wij er hard aan om deze veelbelovende bewerkingstechniek snel in de industriële productie in te passen.”

 

Serieproductie vanaf 2016

Onlangs haalde Peter Sander, bij Airbus verantwoordelijk voor alles wat met additive manufacturing te maken heeft, de eerste ervaringen die Premium Aerotec heeft opgedaan met 3D printen al aan. Hij wees tijdens zijn keynote speech op Rapid.Tech in Erfurt op het grote effect van metaalprinten op de verspanende bewerking. Die kan tot wel de helft worden teruggebracht bij sommige onderdelen. Premium Aerotec is nu een jaar in de vestiging in Varel bezig met 3D printen. Vanaf volgend jaar wil men de eerste onderdelen in serieproductie krijgen. Daartoe start samen met het Laser Zentrum Nord en het Institut fur Laser- und Anlagesystemtechnik van de technische universiteit van Hambur-Harburg het certificeringsproces. Ook moet er een efficiënte proces worden opgebouwd.

 

Laser Zentrum Nord

Het Laser Zentrum Nord houdt zich al heel lang met additive manufacturing bezig en heeft op dit vlak veel ervaring opgebouwd. Onder meer is er veel onderzoek verricht naar de designaspecten en de parameterinstellingen bij 3D metaalprinten. Thomas Elm bestempelt de nu gesloten overeenkomst als een mijlpaal op weg naar het 3D metaalprinten van vliegtuigonderdelen. De luchtvaarttoeleverancier kiest als materialen voorlopig titanium en aluminium.

 

Metaal en carbon

Premium Aerotec is een 1. tier supplementen aan de luchtvaartindustrie en boekte verleden jaar een omzet van 1,9 miljard euro. Behalve metalen componenten produceert het ook vliegtuigonderdelen uit carbon.

FOTO: Van links naar rechts Prof. Dr. Claus Emmelmann (CEO Laser Zentrum Nord GmbH), Harald Firmenich (directeur Bionic Production GmbH), Dr. Thomas Ehm (bestuursvoorzitter Premium AEROTEC), en Gerd Weber (locatiemanager Premium AEROTEC in Varel).

 

 

1 comment

  • […] Premium Aerotec produceert nu al 3D geprinte metalen structuurdelen voor Airbus. De luchtvaarttoeleverancier heeft als een van de eerste bedrijven zowel het proces als het materiaal – titanium – gecertificeerd voor deze toepassing. Samen met EOS wil men het 3D printen nu integreren in een productielijn, opgebouwd rond de 3D metaalprinter van EOS met 4 lasers. Daarnaast wil men in NextGenAM aluminium als materiaal voor 3D printen van functionele onderdelen certificeren. Dat is een van de redenen waarom Daimler als derde Duits bedrijf betrokken is. Daimler brengt de kennis in van materiaal certificering en serieproductie van qua gewicht- en materiaalgebruik geoptimaliseerde onderdelen. De automobielbouwer wil zelf in de toekomst aluminium onderdelen voor de auto gaan 3D printen. […]

Pin It on Pinterest