AddLab

Een aantal 3D-print experts zal in een masterclass van Additive World laten zien hoe je onderzoekt of additive manufacturing meerwaarde voor je onderneming biedt en hoe dit potentieel te benutten door speciaal voor AM te designen. ASML belicht de drivers vanuit de kant van de OEM’ er, KMWE 3DP schetst de ingrediënten voor een succesvolle businesscase rond 3D-printen.

ASML belicht drivers vanuit OEM’ er; AddLab schetst designregels

De masterclass van Additive World vindt plaats op 22 oktober, tijdens de 5e editie van het 3D Printing Event in Eindhoven. De inhoudelijke invulling van het programma ligt in handen van Additive Industries in Eindhoven. De keuze voor de eerste spreker, Fred de Vreede, Competence Leader Additive Manufacturing bij ASML, ligt dan ook voor de hand. Het high tech concern ziet additive manufacturing als een van de mogelijke productietechnieken voor de volgende generatie machines voor de halfgeleiderindustrie. De Vreede gaat in op de motieven die hierin een rol spelen. ASML zet de technologie nu al in, ook voor de productie van metalen componenten.

 

Design for (additive) manufacturing
Additive manufacturing, oftewel 3D-printen, vraagt een andere designaanpak dan de klassieke productietechnieken zoals frezen en draaien. Rein van der Mast, manager Design & Engineering bij Additive Industries, pakt dit onderwerp op in zijn presentatie tijdens de masterclass. Behalve dat hij ingaat op het potentieel van de technologie als je bereid bent voor 3D-printen te ontwerpen, schetst hij ook een praktische methode om het potentieel van additive manufacturing te verkennen. Zo’n verkenning is de basis voor de beslissing of en waar 3D-printen bijdraagt aan je product of je business case. Een reden om de technologie in te zetten kan zijn gewichtsbesparing. Starre ontwerpregels in de luchtvaart en vooral lastige certificeringstrajecten bij luchtvaartbedrijven staan het benutten van dit potentieel in de weg. Jannes Kranz, onderzoeker bij het Institute of Laser and System Technologies, TUHH and Laser Zentrum Nord GmbH presenteert een designed for manufacturing aanpak voor additive manufacturing, gebaseerd op de VDI 2221 richtlijn. Deze beschrijft het ontwikkelen en construeren van technische producten en systemen. Zijn aandacht gaat met name uit naar topologie optimalisatie en biometrische structuren. Om zijn methodiek duidelijk te maken, gebruikt Kranz een demonstrator, een lichtgewicht structuur gemaakt van TiAI6V4.

 

Een warmtewisselaar, geproduceerd in AddLab door De Valk Machinefabriek. het ontwerp benut maximaal de mogelijkheden van 3D-printen: ondanks de geringe hoogte (12 centimeter) is er een kanaal van bijna 1 meter in verwerkt voor de warmte-overdracht.
Een warmtewisselaar, geproduceerd in AddLab door Machinefabriek De Valk. het ontwerp benut maximaal de mogelijkheden van 3D-printen: ondanks de geringe hoogte (12 centimeter) is er een kanaal van bijna 1 meter in verwerkt voor de warmte-overdracht.

 

De praktijk bij KMWE 3DP
KMWE is één van de partners in AddLab, het 3D-printlaboratorium dat Additive Industries samen met een aantal toeleveranciers vorig jaar in Eindhoven is gestart. KMWE is inmiddels zo overtuigd van de mogelijkheden van 3D-printen dat hiervoor de aparte businessunit KMWE 3DP is opgericht. Arno Gramsma, directeur van KMWE 3DP, presenteert in zijn lezing de ervaringen die de precisi everspaner heeft opgedaan met de nieuwe technologie en welke ingrediënten er zijn voor een succesvolle businesscase.

 

Presentatie 3D Printmagazine
De masterclass wordt afgesloten met een rondleiding en borrel bij AddLab, waar deelnemers de metaalprinters en de andere apparatuur die hiervoor nodig is, aan het werk kunnen zien. Vlak voordat de rondleiding start, wordt het eerste exemplaar van het nieuwe 3D Printmagazine van Made-in-Europe en 54UMedia uitgereikt aan Daan Kersten en Jonas Wintermans, de twee oprichters van Additive Industries. Deelnemers aan de masterclass krijgen het nieuwe magazine eveneens. Meer informatie over dit onderdeel van het 3D Printing Event en inschrijven voor deze middag, kan hier.

Lees ook het interview met Onno Ponfoort van Berenschot die tijdens het 3D Printing Event een workshop geeft rond het opstellen van businessplannen voor 3D printen.

Meer informatie over het 3D Printing Event op 21 en 22 oktober vind je hier.

1 gedachte over “Masterclass Additive World: hoe benut je het potentieel van additive manufacturing

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest