low cost metalprinter

Low cost metaalprinter in ontwikkeling.

Deelnemers aan het tweejaarlijkse lasercongres AKL ‘16 kregen onlangs niet alleen een goed overzicht hoe lasertechnologie zich ontwikkelt, tijdens het bezoek aan het Fraunhofer ILT werden twee interessante projecten op het vlak van additive manufacturing getoond. Aconity 3D demonstreerde de zelf ontwikkelde SLM-machine waarmee magnesium is geprint. En het Fraunhofer ILT liet de eerste versie zien van een low cost metal printer, een 3D metaalprinter met een kostprijs onder de 10 mille.

 

Start-up Aconity 3D toont flexibele 3D printer voor magnesium

 

Met zo’n 700 deelnemers is ook deze editie van AKL ’16 geslaagd te noemen. Twee dagen lang presenteerden zowel onderzoekers als sprekers uit de industrie interessante R&D-projecten alsook toepassingen van lasertechnologie. Een niet onbelangrijk deel was gewijd aan 3D printen. In zijn presentatie over de ontwikkelingen bij het Akense Fraunhofer ILT merkte professor Poprawe onder meer op dat men werkt aan het 3D metaalprinten met een diodenlaser. Dat kan volgens hem de productiviteit met een factor 30 verhogen, waarmee men een antwoord heeft op de vraag vanuit de industrie. Want ook vanuit Airbus werd nog eens opgemerkt dat 3D metaalprinten heel veel perspectief biedt, maar dat de snelheid absoluut omhoog moet.

 

Low cost metaalprinter

De onderzoekers van het Fraunhofer ILT proberen niet alleen de productiviteit te verbeteren. Om 3D metaalprinten bereikbaar te maken van het midden- en kleinbedrijf, moeten de kosten van de machines omlaag. Op de komende editie van Formnext in Frankfurt wil het Fraunhofer ILT de eerste resultaten tonen van een low cost 3D metaalprinter. Tijdens Laser Live, een bezoek aan de laboratoria van het onderzoeksinstituut, werd een eerste versie van deze low cost printer getoond. Uiteindelijk wil men de kostprijs onder de 10.000 euro houden. Ook in deze machine wordt een diodenlaser toegepast, die minder dan eentiende kost van de huidige laserbronnen die gebruikt worden. Ook het hele aandrijfsysteem is eenvoudiger en dus goedkoper van opzet. Binnenkort worden de eerste prints gemaakt.

 

Aconity 3D
Aconity3D heeft een SLM 3D metaalprinter ontwikkeld waarmee onder meer magnesium 3D geprint is.

 

Magnesium 3D printen

Duurder – maar daarvoor al veel verder ontwikkeld – zijn de 3D metaalprinters van Aconity 3D, een start up die vorig jaar is voortgekomen uit een promotietraject in Aken. Het oorspronkelijke idee was een SLM-machine te ontwikkelen met een volledig open besturing, waarvan de optische elementen snel omgebouwd kunnen worden en die eenvoudig te reinigen is zodat je snel kunt omschakelen naar een ander materiaal. Dit concept slaat zo aan dat Aconity 3D het model nu op de markt gaat brengen. Het is ook de 3D printer waar voor het eerst magnesium op is geprint. Dat is gelukt doordat men een extreem laag zuurstofgehalte weet te behalen, onder de 50 PPM, drie tot vier keer lager dan bij de huidige systemen. Aconity 3D kan magnesium eveneens magnesium printen omdat het optische systeem ontkoppeld is van de rest van de machine, zodat men kan voorverwarmen tot 1200 graden C. Bijzonder is ook de besturing, die volledig in de cloud zit en via een internetbrowser bediend wordt.

In het 3D print magazine van juni kun je meer lezen over deze en andere innovaties die tijdens AKL ’16 werden gepresenteerd.

 

2 gedachten over “Fraunhofer ILT: low cost metal printer onder 10 mille kostprijs

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest