low cost 3D metaalprinter

Te duur is voortaan geen argument meer om niet te investeren in 3D metaalprinten. Op de komende editie van Formnext in Frankfurt presenteert het Fraunhofer ILT samen met de FH Aachen een low cost 3D metaalprinter. Het gaat om een lasersmeltmachine die waarschijnlijk voor € 30.000 euro verkocht kan gaan worden. Dat is een derde van de gangbare prijs voor een vergelijkbare machine.

 

Fraunhofer ILT en FH Aachen tonen demonstratiemodel op Formnext

Op het AKL 2016 heeft het Fraunhofer ILT in Aken de deelnemers al een eerste prototype van de SLM machine getoond. Sindsdien is het model doorontwikkeld tot een 3D metaalprinter die je morgen zou kunnen inzetten. De totale productiekosten van de machine liggen onder de € 20.000 euro. De verkoopprijs zou daarbij rond de 30 mille uitkomen. ”Deze low cost machine vergemakkelijkt het instapen in het 3D metaal printen”, zegt Dawid Ziebura, projectengineer bij het Fraunhofer ILT. Dat is vanaf het begin van het project het doel geweest. Het Fraunhofer ILT wil vooral het industrieel mkb een betaalbare metaalprint technologie aanbieden. Voor hen is de stap naar additive manufacturing nu vaak een te grote stap, omdat de investeringen te hoog zijn vanwege onvoldoende bezetting van de metaalprinter.

 

140 W diodenlaser, 55cm3 bouwvolume

De 3D metaalprinter is ontwikkeld in het Aachener Zentrum für 3D Druck,  een instituut opgericht door de Fachhochschule Aachen en het Fraunhofer ILT. Vanuit dit centrum wordt juist het MKB ondersteund. In de demonstrator die men op Formnext toont, wordt gebruik gemaakt van een 140 W diodenlaser met een focus van 250 µm). Kenmerkend voor de machine is verder het cartesisch aandrijfsysteem. Het maximale bouwvolume bedraagt 90 mm hoog en 80 mm doorsnede. Dit resulteert in een volume van 55 cm3. Daarmee eigent de machine zich met name voor het productie van prototypes, testonderdelen maar ook wel voor functionele onderdelen, aldus de ontwikkelaars ervan.

low cost 3D metaalprinter
Zo ziet een 3D metaalprinter van 30 mille er uit. Op Formnext wordt de machine gedemonstreerd,

Ontwikkelaars willen 3D metaalprinter nog sneller maken

De bediener heeft veel invloed op het gebruik van de metaalprinter. Er kan gekozen worden voor het opbouwen van vol materiaal, bijvoorbeeld edelstaal (1.4404) met een dichtheid van 99,5%. In maximaal 12 uur wordt het volledige volume van 55 cm3 geprint. Kies je ervoor om een rasterstructuur te printen, dan kan het proces 60% sneller verlopen. De onderzoekers denken de bouwtijd nog te kunnen verkorten, onder andere door de belichtingsstrategieën verder te optimaliseren. Ook heeft men plannen om het 3D printen van gereedschapstaal en aluminium op de machine mogelijk te maken. De 3D metaalprinter heeft een vloeroppervlak van 1,3 bij 0,8 bij 1,4 m.

 

MKB beseft mogelijkheden 3D printen onvoldoende

Uit een recent onderzoek in Duitsland blijkt dat het midden- en kleinbedrijf in de Duitse industrie amper beseft welke mogelijkheden additive manufacturing biedt. Ze staan daarmee op achterstand tegenover de grote concerns, die gemakkelijker in zowel de hardware als de kennis kunnen investeren. De low cost 3D metaalprinter en de ondersteuning van het 3D print centrum in Aken moeten deze achterstand verkleinen.

De low cost metaalprinter staat over twee weken op de Fraunhofer ILT stand op Formnext (hal 3.1 stand E60)

 

Pin It on Pinterest