Kaak Group 3d printer

Een aantal maakbedrijven in Oost Nederland krijgt de beschikking over een 3D metaalprinter voor serieproductie. Ze gaan de Metalfab 1 van Kaak Group gebruiken. Dat is bekend gemaakt bij de officiële ingebruikname van de 3D metaalprinter van Nederlandse bodem.

 

Kaak Group gaat industriële metaalprinter delen

Nadat eerder dit jaar Airbus dochter APWorks de eerste Metalfab 1 in gebruik heeft genomen, wordt er vanaf deze week ook metaal geprint in de fabriek van de Kaak Group in Terborg. Het is echter niet alleen de fabrikant van productielijnen voor brood en pizza’s die metalen onderdelen gaat produceren op de Metalfab 1 van Additive Industries. Het Gelderse bedrijf deelt de machine met een aantal industriële topbedrijven uit Oost Nederland. Dat zijn Royal Eijkelkamp, Goma, Copal Handling Systems, Hittech Bihca en Bronkhorst High Tech. Sommige van deze bedrijven, zoals Hittech, hebben al een ruime ervaring met additive manufacturing. De komst van de Metalfab 1 naar de regio verhoogt de snelheid waarmee de nieuwe productietechnologie vaste voet aan de grond krijgt in de metaalindustrie.

 

Clemens Cornielje
Commissaris der Koningin Clemens Cornielje stelt de machine feestelijk in gebruik.

 

Aardverschuiving in de maakindustrie

Want directeur Lodewijk van der Borg van Kaak Group is overtuigd dat 3D metaalprinten voor een aardverschuiving in de industrie gaat zorgen. “Ik denk dat weinig mensen zich realiseren wat dit gaat betekenen voor de maakindustrie.” Volgens hem toont de Kaak Group met deze investering aan dat het kostprijsniveau van onderdelen die op de Metalfab 1 worden geprint, zodanig is gedaald dat de techniek binnen handbereik van de machinebouw is gekomen. Daarmee volgt de machine-industrie andere sectoren zoals e vliegtuigbouw en de medische industrie.

 

Vier Bètamachines verkocht

Additive Industries heeft nog een 4e Betamachine in productie. Deze wordt in december geleverd aan een Duitse toeleverancier aan de automobielindustrie. GKN Powder Metallurgy (onderdeel van GKN, de huidige eigenaar van Fokker Technologies) heeft eveneens een Metalfab 1 gekocht. GKN Powder Metallurgy is eveneens actief in de automobielindustrie. Ook GKN Hoegenaes, producent van metaalpoeders voor 3D printers, maakt deel uit van het bedrijf. In 2017 wil Additive Industries de productieversie op de markt brengen.

 

Kaak Group 3d printerFoto: van links naar rechts en staand naar gehurkt: Daan Kersten(Co-founder/CEO Additive Industries), Lodewijk van der Borg (CEO Kaak Group), Jan Kaak (Owner Kaak Group), Harry Kleijnen (Process & Application Development Manager, Additive Industries), Jimmy Gies (Designer, Kaak Group), Jonas Wintermans (Co-founder/COO Additive Industries); Jaap Bulsink (Senior R&D Engineer, Kaak Group), Baas van de Greef (Test Engineer, Additive Industries), Bob van Lochem (3D Metal Print Operator, Kaak Group)

 

Pin It on Pinterest