Fraunhofer IPT

Het Fraunhofer IPT in Aken en het Zweedse telecomconcern Ericsson onderzoeken samen toepassingen van 5G netwerken in de productieomgeving. De eerste voorbeelden, waaronder het frezen van titanium blisks, worden in april al getoond op de Hannover Messe.

 

5G geschikt voor razendsnelle datacommunicatie tussen machines en servers

Wie Industrie 4.0 zegt, heeft het over netwerken en over adaptieve productiesystemen. Dat alles vergt razendsnelle datanetwerken. De nieuwe 5G telecomstandaard leent zich daar heel goed voor, denken de onderzoekers van het Fraunhofer IPT. Via zo’n 5G netwerk kan namelijk tot 10.000 Mb per seconde worden verstuurd. Bovendien kunnen in een afgebakende cel veel machines en systemen gelijktijdig met elkaar communiceren. Voor adaptieve productiesystemen met veel meet- en regeltechnologie is het 5G netwerk daarom geschikt.

 

Realtime data uitlezen

In de verspaning kan het netwerk bijvoorbeeld ingezet worden om realtime data van sensoren draadloos naar de servers te sturen om daar verder te worden verwerkt. Hiermee is een snelle responstijd voor zo’n adaptief productiesysteem gewaarborgd. “Productie en Industrie 4.0 kunnen als geen ander profiteren van de 5G technologie”, zegt Stefan Koetz, bestuursvoorzitter bij Ericsson in Duitsland. Een recent onderzoek door het telecomconcern voorspelt dat tegen 2026 alleen al in Duitsland een extra omzet behaald kan worden van 11,5 miljard euro met 5G gebaseerde diensten.

 

Pilotplant voor blisks

Het Fraunhofer IPT wil de technologie nu gaan onderzoeken voor verschillende toepassingen, zowel in machines, in productiesystemen alsook voor het uitwisselen van gegevens door databanken. Op de Hannover Messe presenteren de Fraunhofer instituten uit Aken al de eerste concepten van deze toepassingen. De onderzoekers van het IPT hebben samen met collega’s van het ILT en van het Fraunhofer instituut voor moleculaire biologie zes pilotinstallaties gebouwd. Een hiervan is een volledig geautomatiseerd proces voor de productie van blisks. Bij het frezen van deze titanium blisks is het ontstaan van trillingen een groot risico. In de pilotplant zijn sensoren geïntegreerd die de geringste vibratie registreren. Deze data worden via het 5G netwerk naar een beveiligde cloudomgeving gestuurd voor analyse. Quasi realtime worden dan de machinesettings bijgesteld en teruggestuurd naar de CNC besturing. Tegelijkertijd ontstaat een digitale tweeling gebaseerd op echte productiedata. Deze gegevens kan men naderhand gebruiken om het proces te verbeteren.

De Hannover Messe vindt van 23 tot en met 27 april plaats. Het Fraunhofer IPT presenteert zich in hal 2 (stand C22)

 

3 gedachten over “Fraunhofer IPT test inzet 5G netwerk in verspanende productie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest