Mapal zet opnieuw 3D metaalprinten in voor de productie van een gereedschaphouder. De reden is helder: Additive Manufacturing biedt de kans gewicht te besparen. En lichtere PCD-gereedschappen leiden tot hogere snijsnelheden en dus meer productiviteit.

De Duitse fabrikant, die als een van de eerste 3D metaalprinten is gaan inzetten, heeft opnieuw een gereedschaphouder, een ‘Glockenwerkzeug’, geoptimaliseerd voor gewichtsreductie. Deze gereedschaphouders worden onder andere ingezet voor het bewerken van slangverbindingen, bijvoorbeeld op turbo’s. Deze hebben vaak een complexe contour en omdat het serieproductie is, moet het proces betrouwbaar en kosteneffectief zijn.

Topologie optimalisatie van PCD houder leidt tot hogere snijsnelheid

Lichter, sneller en kortere bewerkingstijd

Door het gereedschap te 3D printen, heeft Mapal aan de binnenzijde het volle materiaal kunnen vervangen door een speciaal ontworpen honingraatstructuur. Hierdoor is het gereedschap 30 procent lichter en wordt de standtijd van het gereedschap door het dempende effect met ca. 40 procent verlengd. Hierdoor is het mogelijk om sneller te bewerken; de bewerkingskwaliteit blijft op hetzelfde hoge niveau. Ook de bewerkingstijd is omlaag gegaan, met ongeveer de helft. Dit laatste komt mede doordat Mapal voor een hybridevorm kiest: het complexe deel, waarvoor 3D printen nodig is, wordt op een gereedschapslichaam met een HSK-63 aansluiting geprint. De PCD snijplaatjes worden in de zittingen gesoldeerd.

In Nederland vertegenwoordigt Laagland het merk

Pin It on Pinterest