De Amerikaanse metaalindustrie laat het afweten met investeren. De bestellingen van nieuwe machines zijn in mei verder ingezakt. Vergeleken met een jaar eerder bedraagt de daling over de eerste vijf maanden van 2020 al 31,1%. De verspanende sector doet het met – 30,1% beter dan de omvormende technologie. Die ziet de nieuwe orders meer dan halveren.


Dat blijkt uit cijfers over de orderintake van de metaalindustrie die AMT bekend heeft gemaakt. Eind vorig jaar voorspelde de organisatie nog een stabiele markt, geen groei, geen daling. “De markt is nu ongeveer 30% gekrompen, als gevolg van de effecten van de pandemie op de wereldwijde maakindustrie”, zegt Douglas K. Woods, president AMT.

Orderintake daalt met 31% in eerste vijf maanden van 2020

Automobiel de grote boosdoener

De verschillen tussen de deelsectoren zijn echter groot. Net als in Europa is het vooral de automobielindustrie die de markt naar beneden trekt. Daar staat tegenover dat de medische industrie meer orders plaatst. Aerospace, defensie, de bouw en infrastructuur hebben het in mei ook beter gedaan dan verwacht. Het lichtpuntje dat AMT ziet, is dat al twee opeenvolgende maanden het aantal arbeidsplaatsen in de Amerikaanse maakindustrie groeit. “Werkgelegenheidscijfers zijn het positieve nieuws. Ontslagen in de producerende industrie liggen weer op het pre-Corona niveau”, aldus Woods.

Herstel vanaf eind 2020

Hij rekent erop dat dit effect uiteindelijk doorsijpelt in de echte economie, omdat mensen door het werk hun inkomen zien toenemen en weer geld gaan spenderen. Dat neemt niet weg dat hij er rekening mee houdt dat de daling van de orderintake eerst nog verder zal wegzakken naar 50% voordat in het laatste kwartaal of begin 2021 het herstel inzet.

De machinebouwers zouden zich normaal in september groots gepresenteerd hebben op de IMTS in Chicago. Ook deze beurs voor de metaalindustrie, na de EMO een van de grootste ter wereld, is vanwege de covid-19 pandemie geschrapt.

Pin It on Pinterest