WFL Millturn M35-G

Hoffmann Group heeft vorig jaar het eerste compleet bewerkingscentrum WFL Millturn M35-G in gebruik genomen. In het nieuwe TechnologyCenter in München worden gereedschappen getest tot op de limiet en kunnen klanten samen met buitendienst medewerkers gereedschappen live in actie zien. Hoffmann wil de WFL Millturn met B- en Y-as en tegenspil ook koppelen aan de eigen Connected Manufacturing software voor realtime dataregistratie.


“In deze afdeling maken we geen gereedschap, maar worden ze samen met leveranciers ontwikkeld”, legt Jens Rossaint, Director Engineering, uit. Hij is verantwoordelijk voor de afdeling Technologie van Hoffmann Group, leverancier van gereedschappen, bedieningsapparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het concern publiceert al sinds 1978 de oranje ‘gereedschapsbijbel’, beschikbaar in 18 talen, geleverd in vier delen met een oplage van 900.000 exemplaren. In de online versie vinden klanten meer dan 90.000 items terug.

Co-creatie met leveranciers

Daaronder gereedschappen die het team van Jens Rossaint ontwikkelt samen met leveranciers. “We definiëren wat de tool moet kunnen doen, stellen een specificatie op, integreren technische ideeën. Dan is er een soort van aanbestedingsproces en beperken we het aantal leveranciers tot een shortlist. Die maken dan prototype-gereedschappen. Daarna volgt het testen, een vergelijking met concurrerende producten en benchmarking. De tools worden vervolgens continu door de leverancier ontwikkeld. Deze gereedschappen zijn dan alleen bij Hoffmann op deze manier te vinden. Na het testen worden de nieuwe gereedschappen geleidelijk aan in de catalogus opgenomen”, zo schetst Jens Rossaint de manier van werken.

Gerichte ontwikkeling in het TechnologyCenter

Vorig jaar is in München het TechnologyCenter geopend. Dit is uitgerust met uitgebreide meet- en testapparatuur en talrijke demonstratie- en trainingsfaciliteiten. Naast de laboratoriumapparatuur beschikt het TechnologyCenter in München over bedieningsapparatuur uit de catalogus, die duidelijk laat zien hoe de machineomgeving optimaal kan worden ingericht. Hoffmann besteedt in het TechnologyCenter niet alleen aandacht aan de subtractieve bewerking, ook aan additive manufacturing, zo legt Thomas Grünberger, expert verspaning, uit. Hoffmann verzorgt hier ook trainingen. En daarin staat de nieuwe WFL Millturn centraal. Naast de draaiboorfreesunit met B- en Y-as is de tegenspilmachine voorzien van een onderturret. Dit betekent dat de machine met beide spillen gelijktijdig kan draaien of 4-assig kan draaien op één spil. Een vijfassige bewerking is ook mogelijk met de draaiboorfreesunit en de C-as. Dankzij de stabiliteit van de gereedschaprevolver en de programmeerbare tailstockfunctie voor de onderste turret en tegenspil, kunnen op de machine lange slanke asachtige componenten worden bewerkt. De overnamemogelijkheid van de tegenspil betekent dat onderdelen in één keer volledig worden bewerkt. Dankzij een Hainbuch Centrotex-snelspansysteem kunnen verschillende opspanmiddelen zoals klauwplaten of opspandoorns in slechts 20 of 30 minuten worden gewisseld en kan de machine flexibel worden aangepast.

Eenvoudige programmering op de machine

De medewerkers van het TechnologyCenter vallen voor het programmeren van complexe werkstukken terug op CAM-programma’s. Eenvoudigere programmeertaken worden direct uitgevoerd met Millturn PRO, een eigen WFL-programmeereditor. “We gebruiken dit ook graag voor specifieke taken”, zegt Thomas Grünberger. Daarbij zoeken ze voortdurend de grenzen op van de combinatie van draaifrezen, turret met aangedreven gereedschappen en overnamespil. “We willen de machine tot aan de limiet brengen.” Als de toleranties erg krap zijn, wordt ook een Renishaw in-proces meettaster gebruikt. Hiervoor zijn een hele reeks WFL-meetcycli beschikbaar.

Tests met grote inzetstukken zijn ook mogelijk

Bij de selectie van de WFL machine was het voor de Hoffmann Group belangrijk zoveel mogelijk verschillende gereedschappen en technologieën te kunnen testen op één machine. Het was ook belangrijk dat nieuw ontwikkelde gereedschappen toepasbaar zijn. Een andere vereiste was dat de eigen softwareontwikkelingen – met name voor het gereedschapsmanagement – in de machine konden worden geïntegreerd en dat ze voor toekomstige ontwikkelingen konden voortbouwen op bestaande softwareoplossingen. Bereidheid om samen te werken met de machinefabrikant is hierbij essentieel. “Het is een groot voordeel om ook grote inserts te kunnen testen zonder meteen tegen limieten aan te lopen. Door de zeer flexibele klemmogelijkheden kunnen we ook gemakkelijk grotere diameters gebruiken, om de test steeds verder uit te breiden. Uiteindelijk geeft het ons de middelen om de gereedschappen efficiënter te testen. Met de WFL kunnen we nu perfect HSK-63-draaigereedschappen testen en zo ons productportfolio optimaliseren”, zegt Grünberg.  De B-as biedt als voordeel dat men flexibel is in het programmeren van de aanvalshoek. “We vrijwel elke situatie waarmee onze buitendienstmedewerkers komen nabootsen, van VDI40 op de gereedschapstoren tot elk gereedschap in de draaiboorfreesunit onder elke mogelijke hoek. De freesspindel is ontworpen voor 16.000 toeren per minuut, dus we zijn ook goed uitgerust voor toekomstige eisen”.

Vooruitblik: slijpen

De WFL MIllturn M35-G is voorbereid op slijpen. Deze functie hebben de medewerkers van Hoffmann nog niet getest. “Als de trend om het slijpen in het draaifreesproces te integreren zich doorzet, dan kunnen we dit proces op elk moment volledig reproduceren op de machine. Met deze machine zijn we ook in staat om ons hele portfolio aan gereedschappen uit de catalogus te testen”, legt Rossaint uit. Hij heeft nog veel plannen voor de nieuwe machine, onder andere op het vlak van connectiviteit. “Het gaat om integratie in onze CM-software – Connected Manufacturing.” Deze wordt gebruikt om spindelgegevens in real time te registreren en te evalueren. Dit is ook van belang voor de levensduur van het gereedschap. De WFL-machine is uitgerust met een OPC UA-interface voor de overdracht van de gegevens, wat betekent dat de machine klaar is voor eventuele extra IOT-oplossingen in de toekomst.

WFL wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer

Hoffmann Group heeft een eigen vestiging in Nederland

Pin It on Pinterest