De Verder Group is opnieuw op de eerste plaats beland in de Maak100, de lijst met best presterende MKB-maakbedrijven in Nederland tot een omzet van €500 miljoen. Nieuwkomer in de top 10 is de Helmondse toeleverancier AAE met een 10e plaats in de totale lijst en een eerste positie in het segment hightech. Vorig jaar stond AAE nog op de 26e plaats in de Maak100 Lijst 2020.


In totaal staan er zeven hightech bedrijven in de Maak100 Lijst 2020, een initiatief van MT/Sprout in samenwerking met CFI Netherlands. Bij het opmaken van de lijst wordt gekeken naar de omzet in 2019, de omzetgroei van 2015 tot 2019, het gemiddelde EBIT in die periode en het gemiddeld rendement op het geïnvesteerd kapitaal. AAE (omzet vorig jaar ruim € 70 miljoen) laat sinds 2015 een gemiddelde groei zien van 15,3 procent en een gemiddeld rendement op het kapitaal van 15,4 procent. Bij Verder (omzet ruim 333 miljoen euro) ligt dit laatste percentage op 16,3 procent. De lijst weerspiegelt onder andere de sterke positie die de Nederlandse maakindustrie heeft in de food en agri industrie. Liefst 5 bedrijven uit de top 20 zijn actief in deze sector.

AAE op 10e plaats in Maak100

Hightech groeit sterk

Dat de hightechsector goede jaren achter de rug heeft, blijkt wel uit de verschuivingen in de ranglijst. Liefst vier hightech maakbedrijven staan in de top 50. Naast AAE (van plaats 26 naar 10) is dat Prodrive technologies (plaats 16 (vorig jaar 16), 18,4 procent groei, 7,6 procent ROIC), Nedap (plaats 47 (vorig jaar 48), 1,4 procent groei, 10,7 procent ROIC), NTS Group (plaats 49 (vorig jaar 56), 18,4 procent groei, 3,3 procent ROIC). Kendrion staat op de 68e plaats; daarna volgen nog Hotraco Group (73), Solid Semecs (87). Deze laatste twee zijn nieuwkomers in de lijst. Van alle 100 maakbedrijven zijn er 73 nog volledig particulier eigendom; de andere zijn eigendom van een investeringsfonds of beursgenoteerd.

Jury: maakbedrijven innoveren producten en onderliggende verdienmodellen

Innoveren en verdienmodellen aanscherpen

Samensteller Kevin Driesen van CFI zegt dat deze maakbedrijven jaar op jaar een indrukwekkende groei laten zien. “Maar ook het innovatieve karakter van de sector blijft me iedere keer verbazen. Voorspelbare omzet (recurring revenue) is van belang en je ziet dat de sector daarop inspeelt. Dus niet alleen productinnovatie, maar ook de onderliggende verdienmodellen worden door de ondernemers in de maakindustrie steeds opnieuw aangescherpt.”

Foto: overzicht van de productie bij AAE (foto AAE)

Pin It on Pinterest