Chip Removal

Spanen die zich in de machine ophopen: een van de bottlenecks bij onbemande verspaning en reden waarom operators in het weekend nog wel eens terug gaan naar het werk. DMG Mori gaat dit probleem te lijf met kunstmatige intelligentie. In Japan is het AI Chip Removal systeem vrijgegeven voor enkele types van de 2e en 3e generatie horizontale bewerkingscentra uit de NHX-lijn.


Horizontale bewerkingscentra zijn juist vanwege de opmars van onbemande productie populairder geworden. De spanen vallen naar beneden en blijven niet meer op het werkstuk liggen. Om het probleem van opeenhopende spanen onderin de machine op te lossen, zet DMG Mori in de NHX-machines speciale nozzles in die vanuit de bovenzijde van de machine heel gericht met koelsmeermiddel de spanen wegspoelen. Deze motor aangedreven nozzles kunnen draaien en zwenken.

Algoritmen herkennen de spanen in de machine

Om te bepalen hoe de spanen het beste weggespoeld kunnen worden, maken twee camera’s opnamen van de binnenzijde van de machine. Met perslucht wordt voorkomen dat er koelsmeermiddel op de lens komt, zodat het beeld altijd helder blijft. Machine learning algoritmen analyseren deze beelden. De algoritmen herkennen de vorm van spanen, ook als er nog veel koelsmeermiddel op zit. De zelf lerende algoritmen herkennen ook andere elementen in de werkruimte van de machine. Aan de hand van deze beelden berekent de software automatisch het juiste pad dat de straal koelsmeermiddel moet afleggen om de spanen goed te verwijderen. Daarop worden de bewegingen van de motor gestuurde nozzles berekend. Daarbij wordt ook de hoeveelheid koelmiddel dat nodig is voor elke keer apart vastgesteld.

https://youtu.be/8-B1p0xNJ4Y

Continue bewaking van spanenophoping

Omdat het AI Chip Removal systeem op de achtergrond draait en de algoritmen voortdurend de camerabeelden analyseren, beslissen de algoritmen zelf wanneer het tijd is om spanen te verwijderen om problemen te voorkomen. Daarmee wordt de productiviteit van de geautomatiseerde machine verhoogd. DMG Mori Japan kondigt aan dat het systeem in de loop van 2021 ook beschikbaar zal komen op andere CNC machines waarvoor dit zinvol is.

DMG Mori organiseert dit jaar een digitale variant van het open huis in Pfronten, van 2 – 4 februari. Tijdens deze virtuele huisshow zullen meer digitaliseringsoplossingen getoond worden. Meer informatie vind je hier.  

Pin It on Pinterest