De gereedschap-, vormen en modelmakerijen in het Duitstalige gebied zijn te zeer afhankelijk van de automobielindustrie én van een enkele grote klant. Daarnaast halen de bedrijven meer dan 80 procent van hun omzet uit het klassieke verdienmodel; minder dan 5 procent komt uit dienstverlening. Dat blijkt uit de recente gegevens van Marktspiegel Werkzeugbau. Dit maakt de bedrijven kwetsbaar nu de prijsdruk sterk oploopt.


Marktspiegel Werkzeugbau is een nieuw initiatief in Duitsland dat met een maandelijkse benchmark de gereedschap- en modelmakerijen in het Duitstalig gebied een spiegel wil voorhouden. Kengetallen van de sector moeten de individuele bedrijven handvatten aanreiken om veranderingen in gang te zetten. Op dit moment functioneert de sector namelijk quasi in een overlevingsmodus. Bedrijven hebben de handen vol aan het verdedigen van hun marktpositie. Elk individueel bedrijf is volgens de initiatiefnemers van de benchmark momenteel overgeleverd aan de prijsdruk.

Sector houdt vast een klassiek verdienmodel en zoekt te weinig naar servicemodellen

Te sterke afhankelijkheid

Dat heeft veel te maken met de sterke afhankelijkheid. Slechts een op de twintig bedrijven haalt geen enkele euro omzet uit de automobielindustrie. Daarnaast wijzen cijfers uit dat de meeste bedrijven afhankelijk zijn van één grote klant. Gemiddeld halen ze daar 33 procent van hun omzet bij vandaan. “De afhankelijkheid is extreem hoog”, concludeert Jens Lüdtke, bestuursvoorzitter van Marktspiegel Werkzeugbau. “Valt de grootste klant weg, dan zijn de bedrijven in hun voortbestaan bedreigd.”

Ander verdienmodel nodig

Ook plaatst hij vraagtekens bij het verdienmodel van de sector. Dit is vooral gebaseerd op het klassieke businessmodel. De bedrijven halen amper (5 procent) van hun omzet uit service. De focus ligt nog altijd op de productie van nieuwe gereedschappen en modellen en reparatiewerk. Diensten rondom het gereedschap worden nauwelijks aangeboden. Daar liggen wel de grootste kansen aldus Lüdtke. De trend is namelijk dat de klanten partners zoeken die een complete dienst door de hele procesketen heen kunnen aanbieden: van ontwikkeling, simulatie en productie van de tooling tot en met het ontzorgen van klanten zodra de serieproductie loopt.

Strategische keuzes maken

Jens Lüdtke roept de gereedschap- en modelmakerijen dan ook op in actie te komen. Aan de ene kant door naar nieuwe verdienmodellen, gebaseerd op service, te zoeken. Aan de andere kant door de afhankelijkheid van één grote klant te verminderen en nieuwe klanten te zoeken. Maar op dit laatste punt lopen veel bedrijven tegen de hindernis aan dat hun verkoopapparaat amper ontwikkeld is. Het management zal dan ook zo snel mogelijk strategische keuzes moeten gaan maken, benadrukt Lüdtke.

Marktspiegel Werkzeugbau presenteert maandelijks onderzoeksresultaten over de sector. In juni staat de branche centraal op Moulding Expo in Stuttgart (8-11 juni 2021), de Europese vakbeurs voor de matrijzen en vormenbouw. .

1 gedachte over “Duitse gereedschap- en modelmakerijen kwetsbaar door grote afhankelijkheid

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest