Op het Open House van Chiron Group draait het half mei niet alleen om CNC-verspaningstechnologie.  De Duitse machinebouwer laat zien hoe uiteenlopende productietechnologie gecombineerd kan worden met de verspaningstechnologie. De AM Cube voor het additief repareren van onder andere tooling is één voorbeeld, de integratie van wrijvingslassen in freesmachines een ander voorbeeld. Daarnaast is de Zwitserse precisiemachine Micro5 live te zien.


Na geen open huis en vorig jaar een digitaal open huis, kan Chiron dit jaar weer live technologie demonstreren. Omdat de groep de voorbije twee jaar nogal is gewijzigd, valt er voor bezoekers veel nieuws te zien. Voor het eerst doet het dit jaar overgenomen Greidenweiss Maschinebau mee, dat complete multitechnologie montagelijnen ontwikkelt en bouwt.

Na twee jaar kan Chiron eindelijk weer innovaties live tonen op Open House

Wrijvingslassen en frezen in één machine

De Duitse machinebouwgroep zoekt samenwerking met andere partners. Dit jaar kun je in Tuttlingen bijvoorbeeld een speciale versie zien van het Chiron FZ 15 bewerkingscentrum. Speciaal omdat RRS Schilling het wrijvingslassen in deze machine heeft geïntegreerd. Dankzij de integratie van de friction stir welding technologie van RRS Schilling hoeft in veel gevallen het werkstuk tussen het bewerkings- en lasproces niet te worden omgespannen. Beide bewerkingen gebeuren in dezelfde opspanning. Chiron biedt dit op de FZ 15 W als optie aan, maar afhankelijk van de configuratie is het ook mogelijk op grotere bewerkingscentra. Op 12 mei presenteren Chiron en RRS Schilling deze oplossing voor de productie van omvormerbehuizingen voor e-mobility.

AM Cube: hoever is Chiron met 3D metaalprinten?

Twee jaar geleden zou Chiron de AM Cube live demonstreren op het open huis. Corona gooide roet in het eten. Sindsdien heeft de ontwikkeling van deze 3D metaalprinter, op basis van DED-technologie, niet stilgestaan. Naast live demonstraties vindt er 12 mei een workshop plaats, reForm. Het gaat deze middag om het gebruik van laseroplassen bij het herstellen van slijtages aan smeedgereedschappen of andere vormgereedschappen. Hierin deelt Dominik Hipp, hoofd Werkzeugbau bij Hammerwerk Fridingen, de ervaringen die de gereedschapfabrikant met de AM Cube heeft opgedaan. De onderneming levert onder andere tooling aan luchtvaartbedrijven als Rolls-Royce en MTU. Axel Boi, hoofd AM, gaat in de workshop dieper in op de marktkansen in deze sector en professor Hadi Mozaffari-Jovein van de Hochschule Furtwangen schetst de trend van AM materialen voor de gereedschap- en modellenbouw. Axel Boi geeft de laatste dag van het evenement een presentatie over 3D metaalprinten als oplossing om grondstoffen te sparen.

Microcomponenten bewerken

Ook voor de Micro5, de compacte precisiefreesmachine van Chiron, wordt het de eerste keer live op een open huis. In de zomer van 2020 heeft Chiron de Zwitserse fabrikant van deze 4- en 5-assige bewerkingscentra overgenomen. Vanaf de basis hebben de Zwitsers de machine ontwikkeld als onderdeel van een smart industry platform. De machines zijn bedoeld voor de bewerking van microcomponenten. Verder kunnen bezoekers van het open huis via virtual reality de nieuwe Stama 715 zijn met meerdere technologieën aan boord. Aan het Open House doen nog 29 partners van Chiron mee.

Het Open House bij Chiron in Tuttlingen gaat door op 11, 12 en 13 mei. Meer vind je hier. Aanmelden kan ook via Oude Reimer.

Pin It on Pinterest