Factory 5

Chiron Group lanceert tijdens de komende digitale thuisshow de MT 715, de nieuwe machine voor draaifreesbewerkingen. Het is een nieuwe lijn, voor het compleet bewerken van stafmateriaal of toevoerdelen tot 1 meter lengte. Bezoekers van het online event kunnen tevens kennismaken met de Micro5. En daarvoor hoef je waarschijnlijk nooit meer naar een evenement als het Chiron Open House te gaan. De fabrikant heeft heel andere plannen.

Het tweede digitale Chiron Open House dat de machinebouwgroep organiseert, schetst de veranderingen die een jaar geleden in een stroomversnelling zijn geraakt. In een reactie op de Coronacrisis – en de veranderende markt voor de machinefabrikanten  – heeft Chiron een jaar geleden afscheid genomen van Scherer, de productie van de Stama machines overgeheveld naar de nieuwe fabriek in Tuttlingen én het Zwitserse Factory 5 overgenomen. De bedrijven opereren onder de Chiron vlag steeds meer als één groep.

Compleet nieuwe MT 715 voor compleetbewerken vanaf stafaanvoer

Chiron Open House

Compleet bewerken op MT 715

“Je proeft meer en meer dat de nieuwe machinemodellen vanuit de groep komen”, zegt Danny van Rij, sales engineer bij Oude Reimer. “Machines komen nog wel als Stama of Chiron op de markt, maar nu de productie in Tuttlingen zit, gaat het meer om de groep als geheel.” Dat geldt zeker voor de MT 715, die tijdens het online event in première gaat. De naam doet een Stama machine vermoeden, maar de MT 715 is de opvolger van de Chiron FZ 12MT,  het draaifrees bewerkingscentrum. Een nieuwe opbouw, met een vaste hoofdspil en een tegenspil die gelijktijdig met de hoofdspil kan bewerken, is het een heel andere machine. De nieuwe machine is ontwikkeld voor het bewerken van iets grotere en zwaardere stukken dan de FZ12MT, maar lichtere dan op de MT 733. Is deze laatste bedoeld voor HSK 100 achtige bewerkingen, de MT 715 is met een standaard 65 mm doorlaat of enkelstuks belading tot 80 mm voor aluminium meer gebouwd voor de lichtere en snellere bewerkingen. Chiron heeft sinds deze maand de eerste machines bij klanten staan voor testen.

De Micro 5 van de Zwitserse dochter van Chiron.

Micro5: 5-asser komt naar de klant toe

Een van de machines waar Danny van Rij zeker naar uitkijkt, is de Micro5. Dit is een nauwkeurige, compacte 5-asser van het Zwitserse Factory5. Chiron Group heeft dit jonge bedrijf overgenomen omdat Chiron in het kleine segment nog geen passende oplossing kon bieden. “Deze machine is echt voor het bewerken van fijnmechanische, kleine componenten die zeer nauwkeurig moeten zijn”, zegt Danny van Rij. Hij heeft de Micro5 vorig jaar al een keer gezien in Tuttlingen en is enthousiast. “Het concept is makkelijk te automatiseren en je kunt meerdere machines aan elkaar koppelen.” De Micro5 meet 800 bij 800 bij 1800 mm en is met een 80.000 toerenspindel een echte precisiemachine, die dankzij het doordachte concept gemakkelijk te bedienen valt. Hiermee sorteert Factory 5 voor op de tijd waarin de nauwkeurigheid vooral uit de CNC-machine en de besturing komen en minder van de kennis van de vakman. Danny van Rij: “In de BV Nederland ligt het niveau van de vakmensen nog steeds zeer hoog. In Zwitserland gaan de vakmensen eerder met pensioen. Daar is net als in Zuid-Duitsland steeds minder know how beschikbaar, dan moet je gaan schakelen.” Het team van Factory5 blijft in Zwitserland om de machine te bouwen en door te ontwikkelen. En dat team heeft opvallende ideeën, bijvoorbeeld over hoe je zo’n machine aan de man brengt. “Factory5 doet alles digitaal. Zo willen ze straks met de machine naar de klant toe gaan. Ze laden de machine in de vrachtwagen en geven bij de klant een demo.”

Grote dubbelspindel machine

De derde nieuwe machine die Chiron tijdens het open huis demonstreert, is de DZ28 met dubbele spindel. In feite is dit een grotere versie van de FZ25, de première in 2020. Deze grote machine is vooral ontwikkeld voor het bewerken van structuurdelen voor de luchtvaartindustrie én elektrisch aangedreven auto’s. In deze machine bedraagt de afstand tussen beide spindels 1200 mm. Ook de metaalprinter AM Cube wordt gedemonstreerd.

Het digitaal Chiron Open House Online vindt plaats van 15-19 juni. Naast virtuele rondleidingen en demonstraties van de CNC-machines (en de 3D metaalprinter AM Cube) zijn er lezingen en presenteren Chiron experts actuele thema’s en trends. Aanmelden kan via deze link.

2 gedachten over “Nieuwe koers Chiron Group wordt zichtbaar op online Open House

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest