TechniShow

De FPT VIMAG leden zitten met hun omzet weer op pre-Corona niveau, zowel met de omzet in machines als gereedschappen. “Eigenlijk gaan wij er momenteel zelfs overheen. Het gaat dus hartstikke goed. Het wordt wel spannend hoe de aangekondigde recessie zich gaat manifesteren voor de maakindustrie,” zegt André Gaalman, aan de vooravond van TechniShow 2022.


André Gaalman doet z’n uitspraken in een interview in de najaarseditie van Solutions Magazine. Hierin blikt hij vooruit op Technishow 2022, de ‘verlate’ editie die volgende week (30 augustus) geopend wordt door ASML-topman Peter Wennink en FME-voorzitter Theo Henrar. Het wordt de eerste TechniShow sinds 2018. Sindsdien is de innovatie in productietechnologie versneld, zegt Gaalman. Met name als het om automatisering gaat, Industrie 4.0 en 3D printen.

Automatisering, Industrie 4.0 en 3D printen zijn thans veel verder dan bij de vorige TechniShow

Andre Gaalman
André Gaalman: positieve geluiden aan vooravond TechniShow


Kwaliteitseisen aan de keten vragen

En deze technologische innovatie is hard nodig om de groeiambities van de Nederlandse hightech sector, inclusief die van ASML bij de benen. “We zullen zeer nauw met elkaar zullen moeten samenwerken om de ambities waar te maken. De hoge eïssen die ASML terecht stelt, zijn niet te realiseren zonder diezelfde kwaliteitseisen in de keten te vragen. Waar mogelijk zullen we zeker verder moeten automatiseren. Maar vergeet het potentieel van 3D print niet. Efficiënt materiaalgebruik, nieuwe designs en functie-integratie bieden een extra productie potentieel.”

FPT VIMAG voorzitter: machine- en gereedschappenleveranciers terug op oude omzetniveau

Automatisering de grootste verandering

André Gaalman noemt automatisering de grootste verandering sinds de vorige TechniShow. “Ooit was de vraag nog of het nodig was. Die durft niemand meer te stellen. Het moet gewoon en er zijn steeds slimmere oplossingen die steeds makkelijker te implementeren zijn.” Automatisering speelt inmiddels op alle vlakken van het maakproces.

Of het met 3D technieken gemaakt kan worden, is niet meer de vraag. Hoe gaan wij het voordeel van de 3D printtechnologie schalen, dat is de volgende uitdaging

3D printen gaat er nu echt komen

De andere grote verandering noemt de FPT VIMAG voorzitter de doorbraak als productietechnologie van additive manufacturing, wat nu aan het gebeuren is. André Gaalman: “Het lijkt erop dat de 3D printen een geleidelijke entree heeft in onze productieprocessen. Ik zie zelf bij klanten van ons in Amerika en Duitsland dat er pilotfabrieken voor 3D print worden opgezet. Of het met 3D technieken gemaakt kan worden, is niet meer de vraag. Hoe gaan wij het voordeel van de 3D printtechnologie schalen, dat is de volgende uitdaging. Het gaat echt komen.” Daarom besteedt TechniShow dit jaar veel aandacht aan 3D printen.

Schaalvergroting noodzakelijk

Tot slot wijst André Gaalman nog op de verdere schaalvergroting in de hightech maakindustrie om de noodzakelijke investeringen rendabel te maken.

Het hele interview kun je hier lezen

Pin It on Pinterest