Soms is het onmogelijk om met een standaard stylus precies op de plek te komen waar je een werkstuk wilt meten. Een Canadese klant van Renishaw, die in de productie de Equator gebruikt, heeft daarvoor samen met de engineers van Britse concern een bijzondere oplossing bedacht. Er is een op maat gemaakte Z-vormige stylus geprint op het RenAM systeem van Renishaw.  


Inmiddels beschikt de Canadese automobieltoeleverancier Linex Manufacturing over de Equator 500, het grotere meetsysteem voor in de werkplaats. Aanvankelijk deed de Canadese toeleverancier de metingen naast de machine met de kleinere variant, de Equator 300. Uiteindelijk werden dat vier meetsystemen om in 24/5 productie in te zetten.

Single piece constructie biedt méér stabiliteit dan samengestelde stylus

Nauwkeurig boutgat onmisbaar

Narcis Georgescu, Senior Quality Supervisor bij Linex Manufacturing, schetst een toepassing van de Equator: “Voor één onderdeel in het bijzonder – een voorste draagconstructie – moesten we een reeks boutgaten van 11 mm die nodig waren voor de koppeling met een ander onderdeel, nauwkeurig inspecteren. Precisie was van het grootste belang, en ze moesten grondig worden geïnspecteerd. Deze boutgaten vielen echter net buiten het werkbereik van de Equator 300.” In eerste instantie dacht het team dit op te lossen met een uit meerdere componenten samengestelde L-vormige constructie waaraan de stylus werd bevestigd. De assemblage zorgde echter na enige tijd voor een onverwachte meetonzekerheid. De oorzaak lag in de constructie, die onvoldoende robuust was doordat deze was opgebouwd met meerdere losse componenten.


Latticestructuur zorgt voor laag gewicht en hoge stijfheid

Renishaw heeft hierop voorgesteld de speciale stylus voor de Equator te 3D printen. Allereerst is een Z-vormige stylus ontworpen. Intern is een latticestructuur geprint, waardoor het gewicht van de stylus laag blijft wat de dynamiek tijdens het meten ten goede komt. De stylus is daarna in titanium 3D geprint op de RenAM 500Q, het industriële AM-systeem van Renishaw dat over vier lasers beschikt. Door gebruik te maken van additive manufacturing technologie, kan de stylus als één geheel worden geprint wat de robuustheid ten goede komt. Narcis Georgescu: “Dankzij het robuuste ontwerp uit één stuk kunnen we met de titanium AM-stylus volledige componentinspecties uitvoeren. Hij brengt een combinatie van lichtheid en stijfheid die wij niet konden bereiken.” De 3D geprinte stylus is al enkele jaren in gebruik, zonder aan stijfheid of nauwkeurigheid in te boeten. Inmiddels staan er in de productielijn bij Linex zes Equator 300 en één Equator 500.

Grote bijdrage aan productiviteit

Door het in-proces meten, heeft Linex de productiviteit sterk verbeterd. De toeleverancier heeft volledige zekerheid over de grootte en positie van het boutgat en voorkomt daarmee kostbare afkeur. “De nauwkeurigheid en herhaalbaarheid van onze boutgatinspecties blijven nu binnen aanvaardbare grenzen en de stabiliteit blijft, ongeacht de omgevingscondities, binnen de 5%-grens”, aldus Narcis Georgescu.

Op de Technishow (30 augustus – 2 september) presenteert Renishaw zowel de Equator 500 als meetoplossingen voor in de productie. Daarnaast is Renishaw een van de exposanten op het 3D Techniekplein op de beurs, waar AM-experts van Renishaw dagelijks beschikbaar zijn voor vragen over 3D metaalprinten.

Pin It on Pinterest