Made-in-Europe.nu

Renishaw: onbemand seriegrootte 1 binnen handbereik

Onbemand seriegrootte 1 manarm produceren in een geautomatiseerde productiecel is niet langer onhaalbaar. “Het komt aan op de discipline in de voorbereiding”, zegt Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux. Op de EMO 2017 demonstreert Renishaw een concept van een bewerkingscel, waarin meetdata uit het proces gebruikt worden om settings aan te passen zodat binnen de specificaties wordt verspaand. De nieuwe Renishaw IPC software gebruikt meetgegevens van de Equator voor correcties in de CNC-besturing.

 

Renishaw toont op EMO productiecel met nieuwe IPC software

Renishaw heeft alvast een voorproefje gegeven van wat er op de komende EMO in Hannover verwacht mag worden. De marktleider in precisietechnologie pakt dit keer groter uit dan op de vorige editie in Hannover (in 2013). Behalve dat de stand in de Metrology zone groeit naar 340 m2, neemt Renishaw een tweede stand in de Additive Manufacturing zone waar de RenAM 500 3D metaalprinter wordt getoond. Deze stap sluit aan bij de groei die het technologiebedrijf sinds de laatste crisis in de maakindustrie heeft doorgemaakt. De omzet komt dit jaar uit rond de half miljard pond. Renishaw haalt nog steeds het leeuwendeel van de omzet (93%) uit metrologie en AM. Maar ondertussen komt al 7% van de omzet uit de Healthcare sector. “Precisie is de verbindende factor”, aldus Philippe Reinders Folmer.

 

Renishaw XM-60
De XM-60 is een nieuw kalibratiesysteem om veel sneller dan tot nog toe de nauwkeurigheid van bewerkingsmachines te controleren.

12 nieuwe producten op EMO

Op de EMO in Hannover toont Renishaw 12 nieuwe producten. Daaronder is de XM 60, een multi-assen kalibratie systeem waarmee het kalibreren van een machine in uren gedaan wordt in plaats van twee dagen. Nieuw zijn ook de apps, waarmee de CNC operator bepaalde meetcycli eenvoudiger kan programmeren en bedienen. Deze komen er zowel voor in de machinebesturing als voor de smartphone. In machine apps zijn er al voor onder andere de Mazak besturing, een machinemerk dat Renishaw in de eigen productie ook veelvuldig inzet. Renishaw legt dit keer het accent op geïntegreerde meting. “Je ziet nu breed in de maakindustrie interesse komen voor slimmer produceren. High tech bedrijven gebruiken de systemen al langer, maar nu merken we dat ook de kleinere machinefabrieken er naar kijken en willen weten wat het oplevert.” Meten in de machine of bij de machine, bijvoorbeeld met de Equator, is één van de oplossingen om de efficiency in de fabriek te verhogen.

 

Renishaw IPC
Met de nieuwe IPC software worden echte meetdata, afkomstig van de Equator, doorgestuurd naar de CNC besturing.

IPC: meetdata Equator direct naar CNC-besturing

De Equator wordt ook in de cel die op de EMO staat gebruikt om vergelijkende metingen te doen. Voor de Equator is nieuwe software ontwikkeld, de Intelligent Proces Control. De IPC software neemt het gemiddelde van de meetresultaten over meerdere producten en bepaalt zo het werkelijke procesgemiddelde. Daarop wordt elk snijgereedschap aangepast. “De kritische waarden worden doorgegeven aan de CNC besturing die de offset bijstelt als dat nodig is.” Ook detecteert IPC bijvoorbeeld gereedschapslijtage en meldt dan aan de machine dat een gereedschap vervangen moet worden. Deze zelf corrigerende productiecel kan dus onbemand kleine series producten maken waarvan zeker is dat ze aan de specs voldoen. Maar ook onbemande productie van seriegrootte 1 is met dit concept niet meer onhaalbaar, denkt Philippe Reinders Folmer. Verspanende bedrijven die de voorbereiding van hun proces goed georganiseerd hebben, kunnen deze stap maken. “Je kunt dan verschillende producten onbemand in één cel maken.”
De IPC software is momenteel beschikbaar voor een aantal besturingen van Mazak (onder andere Smooth X en G), Okuma en Fanuc.

 

1 comment

Pin It on Pinterest