adaptief frezen

Adaptief verspanen is een van de mogelijkheden om de verspanende fabriek autonomer te maken. Sirris ontwikkelt hiervoor praktisch toepasbare modellen: geparametriseerde modellen om het optimale verspaningsproces te identificeren. Sirris demonstreert binnenkort de eerste resultaten tijdens het Open House Advanced Manufacturing.


Op 13 september zet de vestiging van Sirris in Diepenbeek (B) de deuren weer open. Dat gebeurt tijdens een open huis dat volledig in het teken staat van advanced manufacturing. Eén van de ontwikkeling die de onderzoekers demonstreren, is het modelgebaseerd bewerken, een onderzoeksproject dat gefinancierd wordt door Vlaio.

Demonstratie tijdens Open House Advanced Manufacturing

Sirris beschikt in Diepenbeek over een geavanceerd machinepark en ontwikkelt hier adaptief verspanen.

Verspaningscondities real-time aanpassen

Het doel van dit project is te komen tot modellen voor adaptief bewerken: de verspaningscondities worden gebaseerd op de actuele productsituatie. Hiervoor zijn real-time data nodig, iets dat met de moderne machines, software en interfaces steeds meer beschikbaar is. Het tweede onderdeel van adaptief bewerken is de beschikbaarheid van parametrische modellen die het optimale verspaningsproces identificeren op basis van deze data. Op academisch niveau bestaan deze modellen. Sirris maakt deze praktisch toepasbaar zodat ze breder inzetbaar worden. Samen met het model wordt dan ook direct een opleidingspakket en een demonstrator mee ontwikkeld om de nieuwe werkmethode in het bedrijf te introduceren.

Vijf verschillende modellen

Het gaat op dit moment om vijf verschillende modellen, elk met een andere doelstelling van het verspanend proces. Het model Optimale bewerkingszone is gericht op lagere gereedschapskosten. Quick accuracy check moet zorgen voor een gegarandeerd eindresultaat. Het model Stabiliteitscurven is ontwikkeld op basis van een hamertest om tot trillingsvrije verspaningscondities te komen. In het model Snijkrachten gaat het er juist om een heatmap te genereren met mogelijke snijcondities per materiaalsoort, zodat men snel kan zien welke parameters horen bij ruwen, contouren frezen et cetera. Het laatste model, Productiviteit, combineert de uitkomsten van alle modellen aangevuld met financiële parameters om tot een optimaal proces te komen. Sirris wil deze modellen via een platform beschikbaar gaan stellen., Tijdens het Open House worden demonstraties gegeven.

Nog meer geavanceerde technologie

Andere demonstraties tijdens het evenement zijn de inzet van cobots voor het polijsten, schuren en ontbramen; zelfrijdende platformen, een uitbreiding van de mogelijkheden van het iTendo spansysteem van Schunk om tot een slim verspaningsproces te komen. Hierop sluit ook een andere demonstrator aan, het gebruik van een multisensor om de gereedschapslijtage tijdens het bewerkingsproces te meten. Hierbij worden real-time meetdata gecombineerd met camerabeelden. Tot slot wordt gedemonstreerd hoe men functionele getextureerde oppervlakken op basis van een 2D sample omgezet in een industrieel product.

Het Open House Advanced Manufacturing vindt 13 september plaats vanaf 13.00 uur. Deelname is gratis, registratie wel noodzakelijk.

1 gedachte over “Sirris bouwt online platform met modellen voor adaptief verspanen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest