De countdown voor de eerste editie van AM for Production, eind maart, loopt. Nog ruim twee maanden en aanbieders van AM-technologie, onderzoeksinstellingen, branche-organisaties én gebruikers tonen in de Brabanthallen in Den Bosch de kansen die ontstaan als je de nieuwe productietechnologie toepast. Tegelijkertijd tonen ze hoe je additive manufacturing inpast in de huidige productieprocessen. Bezoekers stappen in de AM-workflow op de beursvloer.


Additive manufacturing – oftewel 3D printen – is de hype voorbij. In landen als Duitsland, Italië en de VS, investeert de maakindustrie momenteel fors in de nieuwe technologie. In Nederland begint de omslag te komen.

Masterclass en Techcafé bevestigen groeiende interesse

De interesse voor de AM Masterclass tijdens de Precisiebeurs was zeer groot. Tijdens deze sessie deelden onder andere VDL ETG, KMWE Precision en NTS hun ervaringen met metaal AM en vooral de businesscases die zij hebben ontdekt. “Zij lieten zien dat de technologie werkt, goede hightech componenten produceert en welke meerwaarde ze hiermee voor hun klanten genereren”, zegt Bart Kooijmans, Programmamanager bij Mikrocentrum. De grote opkomst bij het laatste Techcafé Additive Manufacturing van Mikrocentrum en DSPE in december bevestigde de belangstelling vanuit de hightech industrie. Daarom heeft Mikrocentrum samen met partners het initiatief genomen voor AM for Production, een nieuw event op 29 en 30 maart. De beursvloer is ingedeeld zoals de AM-workflow verloopt, een unieke kans voor exposanten en bezoekers.

De interesse voor de AM Masterclass tijdens de Precisiebeurs was groot.


200 onderdelen in ASML-machine

Hessel Maalderink, AM competence co-lead bij ASML, zei toen dat ASML -machines ondertussen al 200 onderdelen bevatten die met AM zijn geproduceerd. “Deze onderdelen hebben alle voordelen van de nieuwe productietechnologie.” Gewichtsbesparing, functie-integratie, complexiteit en een eenvoudigere supply chain: alle voordelen van additive manufacturing. “Het zijn onderdelen die vaak niet anders te maken zijn”, aldus Maalderink tijdens het Techcafé.

AM for Production in het ecosysteem

Bart Kooijmans: “AM for Production wordt het verbindend element voor het AM-ecosysteem in de Benelux. Hier wordt duidelijk hoe je met AM de grenzen van wat mogelijk is in de hightech industrie verlegt.  En wat nodig is om AM in je productieproces in te zetten.” Pushing possibilities with AM as production technology is niet voor niets de slogan.

Lees meer over dit nieuwe evenement eind maart in Den Bosch en wat exposanten erover zeggen bij 3D Print magazine

Pin It on Pinterest