Het Zwitserse onlie inkoopplatform voor maakdelen Orderfox heeft de bètaversie van een nieuw platform gelanceerd, dat volledig AI gestuurd is. Nadat de inkoper het 3D-model upload, zoekt de Kunstmatige Intelligentie (AI) van AI Partfox automatisch de toeleveranciers die het kunnen maken, al dan niet aan de hand van criteria die de inkoper vooraf selecteert. Is dit de automatisering van inkopen van maakdelen?


Dat AI een grotere rol  in de hele samenleving gaat spelen, is ondertussen wel duidelijk. Zelfs in de journalistiek, met ChatGTP als een geautomatiseerde auteur van artikelen over maaktechnologie. Google heeft met de beeldherkenning al eerder aangegeven wat met Kunstmatige Intelligentie mogelijk is: beelden die je upload en automatisch herkend worden en voorzien worden van relevantie informatie. Dat is vergelijkbaar met de stap die Orderfox maakt met AI Partfox.

AI herkent automatisch het maakdeel en zoekt geschikte leveranciers

Zo ziet de selectie eruit; de eerste stap in het inkopen van maakdelen.

Automatische selectie van toeleverancier

AI Partfox werkt op basis van een STEP- of PDF-bestand. Uploaden hiervan volstaat als eerste stap bij het inkopen van maakdelen. Eventueel kan de inkoper nog een aantal filters toevoegen, bijvoorbeeld als hij zelf al een bepaalde technologie in gedachten heeft. De algoritmen van AI Partfox analyseren het onderdeel en vergelijken deze uitkomsten met andere onderdelen die toeleveranciers via het Orderfox platform al eens hebben geproduceerd. Dit zijn dus leveranciers die over het juiste machinepark beschikken. Dit levert een lijst op met maakbedrijven die dit kunnen maken, inclusief eventuele certificeringen waarover ze beschikken en de machines.

En wat mag het kosten?

De software achter het inkoopplatform doet echter nog meer. Het geeft de inkoper eveneens een prijsindicatie voor verschillende materialen en verschillende aantallen. Dit zijn niet de kosten die de toeleveranciers in rekening brengen, maar de kosten van soortgelijke onderdelen die via het Orderfox platform al eens zijn afgewikkeld. De inkoper krijgt zo al een idee over de mogelijke kosten. De inkoper benadert vervolgens zelf de geselecteerde toeleveranciers voor de RFQ. Via het online platform.

Boost digitaal inkoopproces

Orderfox zet met de lancering van AI Partfox de volgende stap in het digitaliseren van het inkoopproces. Het zegt hier zelf over dat dit helpt om productie sneller op te schalen. In een blogartikel op de website haalt het platform nog een ander argument aan: de Boomer generatie begint stilaan met pensioen te gaan en er zijn niet voldoende ervaren opvolgers. Het tekort aan gekwalificeerde werknemers zal daarom bijna onvermijdelijk leiden tot een “digitale boost” bij aanbestedingen. De behoefte aan aanzienlijk meer efficiëntie en meer productiviteit kan worden bereikt door technische oplossingen op vele gebieden – bijvoorbeeld door snellere opleiding van nieuwe werknemers, beter informatiebeheer en transparantere processen.

Pin It on Pinterest