Met rhenus TY 155 L brengt Rhenus Lub een koelsmeermiddel op de markt dat mineraalolievrij is en voldoet aan de eisen van onder andere vlekgevoelige lichtmetalen. Doordat stoffen als silicium, fosfor en zink ontbreken, is het zeer geschikt voor toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie, waarvoor het al een procesvrijgave heeft.


Met de toenemende reinheidseisen en aandacht voor gezondheid, zijn koelsmeermiddelen in de metaalbewerking geen vanzelfsprekendheid meer. Rhenus Lub heeft met de ontwikkeling van TY 155 L niet alleen deze aspecten voor ogen gehad, maar ook een veelzijdige inzet. Frezen, boren, slijpen, maar ook meer veeleisende bewerkingsprocessen zoals draadsnijden of diepboren kunnen hiermee worden gedaan.

Halfgeleiderindustrie

De sterke punten van rhenus TY 155 L komen vooral de halfgeleiderindustrie ten goede. Hiervoor is al een procesgoedkeuring verleend. Het waterheldere koelsmeermiddel heeft een zeer goede schuimafbraak en is ook in water oplosbaar. Het middel leent zich goed voor vlekgevoelige materialen zoals aluminiumlegeringen. Vanuit cleanliness gezien spreekt in het voordeel dat het koelsmeermiddel geen stoffen bevat op basis van silicium, fosfor, zink en/of tin. Dat maakt het direct geschikt voor de productie van onderdelen van machines voor de halfgeleiderindustrie. Dankzij deze speciale eigenschappen kan het de materiaalkosten verlagen en de bewerkingsprocessen verkorten. Het middel heeft een EP-effect (Reichert-test) van 5% (NW 20: 12 mm2. De Reichert-test wordt gebruikt om de extreme druk (EP) eigenschappen van smeer- en snijvloeistoffen te evalueren. Deze waarde geeft aan hoeveel het snijgereedschap wordt beschermd. Hoe lager het percentage slijtage, hoe beter.

Mens en milieu

Het mineraalolievrij koelsmeermiddel heeft een goede huidverdraagzaamheid met een neutrale pH-waarde. Bij de ontwikkeling heeft Rhenus Lub veel nadruk gelegd op de verdraagzaamheid en de milieuaspecten. Het koelsmeermiddel is ingedeeld in watergevarenklasse 1 en GHS-labelvrij.

Pin It on Pinterest