ceratec

Technisch keramiek 3D printen hoeft niet langer beperkt te blijven tot onderdelen van hooguit enkele centimeters. Toeleverancier Ceratec Technical Ceramics toonde op AM for Production een machine-onderdeel van 800 lengte, geprint van keramiek. Samen met een Duitse partner heeft het Nederlandse precisiebedrijf deze printtechnologie ontwikkeld.


Het onderdeel dat Ceratec op AM for Production toonde was in elk geval een van de meest in het oogspringende onderdelen. Keramische onderdelen zijn doorgaans klein. “Wij kunnen tot 1500 mm lengte 3D printen met keramiek”, zo gaf Tim van Kampen, technisch directeur, in een toelichting aan. De toeleverancier uit Geldermalsen 3D print ook de typische kleinere componenten, maar denkt met de stap naar groot formaat onderdelen een belangrijke oplossing te bieden voor menige machinebouwer.

Primeur op AM for Production

Het keramische machine-onderdeel dat Ceratec samen met een partner 3D print.

Infusie tijdens het sinteren

De 3D printen gebeurt bij een partner in Duitsland. Geprint wordt met een poederbedmachine met bindmiddel, zodat de warmte-inbreng gering is. Het onderdeel gaat na het 3D printen de sinteroven in. Daar zit de crux van de technologie waarmee onderdelen tot 1500 mm lengte worden geprint. “Tijdens het sinteren vervangen we het bindmiddel door een ander materiaal”, verduidelijkt Tim van Kampen. Door deze infusie tijdens het sinteren weet men de krimp te beperken tot 0,2%, een factor 100 lager dan waar 3D printprocessen voor technisch keramiek doorgaans mee rekenen. Precies hierdoor kan men het grote onderdelen printen, omdat de krimp beheersbaar en heel goed voorspelbaar is.

Hoog nauwkeurig nabewerkt keramiek vervangt aluminium

Het onderdeel dat Ceratec op de AM beurs in Den Bosch liet zien, vervangt een aluminium onderdeel van een machine. Het keramiek voorkomt een aantal problemen die de machinebouwer met aluminium had. Dankzij de honingraadstructuur valt het gewicht lager uit bij een hoge stijfheid. Het gaat overigens nog om een machine die pas later dit jaar op de markt komt. Serieproductie is er dus nog niet. De onderdelen worden door Ceratec in Geldermalsen geslepen voor de hoge nauwkeurigheid. De toeleverancier toonde ook nog andere, kleinere onderdelen. Deze worden wel in Geldermalsen geprint.

Pin It on Pinterest